A sípolás gyökerei mélyre nyúlnak.

Ungváry, aki az utóbbi időben napi adrenalinadagját a politikából szerzi be, és attól sem riad vissza, hogy akár egy órán át fújja a barkácsboltban vásárolt sípját, most végre politikai otthonra talált:


„Az után, hogy Komáromban az önkormányzat (!) képviselője egy ellenzéki politikai gyűlés résztvevőinek arcát azonosítás céljából gondosan lefotózta, a kormány pedig provokátorokat küld a szervezőkre, tényleg nem marad más, minthogy szolidáris legyek azokkal akiket a legpitiánerebb pártállami módszerekkel üldöznek. Még akkor is ha nem ismerem őket, ha nem tudom mit akarnak. Akivel szemben ennyire aljasok, annak biztos több igazsága van mint az üldözőinek.” – írta Ungváry Krisztián a Facebookon.

Nem is Ungváry személye, hanem az általa vallott szerepfelfogás miatt érdemes aprólékosan elemezni a történész bejegyzését.

1. Ungváry Krisztián korábbi munkásságát felelevenítve egy érdekes hasonlóságot fedezhetünk fel. Ungváry korábban azt mondta, azért zavarta meg a Kossuth téri megemlékezést, hogy fellépjen a színpadon zajló történelemhamisítás ellen. Vagyis Ungváry történelemhamisítást vélt felfedezni egy olyan beszédben, amiből nyilvánvalóan egy szót sem hallhatott a saját fütyülésétől. Most pedig teljes mellszélességgel kiáll a Momentum mellett, miközben saját bevallása szerint nem ismeri őket, és nem tudja, mit akarnak. Úgy tűnik tehát, Ungváry Krisztiánnak fogalma sincs róla, mi folyik körülötte, de lelkesen állást foglal a felmerülő ügyekben.

2. A hisztis értelmiségi nem fél alkalmazni a kettős mércét. Ungváry Krisztián Facebook-bejegyzésében azon borult ki, hogy a kormány „provokátorokat küld” (értsd: három fiatal feltart egy molinót) a Momentum rendezvényére. Felmerül a kérdés, hogyan értékeli Ungváry Krisztián saját Kossuth téri performanszát. Az mi volt, ha nem provokáció?

3. Érdekes, hogy Ungváry Krisztiánt ilyen mélyen felzaklatta, hogy három fiatal egy molinó kíséretében megjelent a Momentum rendezvényén. Hogy a helyén tudjuk kezelni a Momentumot ért atrocitást, idézzünk fel néhány eseményt a múltból:

Például amikor 2002-ben Berkecz Máriát testüregi motozásnak vetették alá.

Vagy Loppert Dániel ügyét, akit büntetőeljárás alá vontak, mert az "áruló" szót kiáltotta Medgyessy Péter felé. 

Vagy például a 2006-os rendőrattakot.

Ezek a történések nem érték el Ungváry Krisztián ingerküszöbét. Itt valamiért nem érezte szükségét, hogy az áldozatok mellé álljon.

4. "Akivel szemben ennyire aljasok, annak biztos több igazsága van mint az üldözőinek." – állítja Ungváry. Alkalmazzuk ezt a briliáns logikát szélesebb körben is! Ezek szerint a nyilasoknak igazuk volt a Horthy-rendszerrel szemben, ahogyan az iszlamista terroristáknak is igazuk volt az Egyesült Államok fegyveres erejével szemben.

Ungváry Krisztiánnal a Momentum Mozgalom megütötte a főnyereményt. Még néhány ilyen Facebook-bejegyzés, és Ungváry Krisztián lehet a következő Falus Ferenc, sőt, akár a következő Majtényi László.

 

(Kép forrása itt.)