Nézzük a tényeket: október 2-án távozott a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László. Úgy tűnik, sajátjai buktatták meg, az a belső frakció, amely a számok alapján elképzelhetetlennek tartotta azt a Botka elképzelést, hogy Gyurcsány Ferencet ne vegyék be a baloldali összefogásba.


Gyurcsány akkor még azt tartotta kizártnak, hogy nélküle legyen ilyen lista: ezért meg is szavaztatta a párttagjait arról, hogy támogatják a közös névsort, de csak úgy, ha azon ő is szerepel. Ők meg elsöprő többséggel mondtak igent a közösködésre.

Aztán ahogy lelépett Botka, Gyurcsány kést döfött az MSZP-s brutusok hátába, hiszen közölte, nem akar se közös listát, se közös miniszterelnök-jelöltet. Pedig a botkátlanított szocialisták már örültek, hogy nem egyedül fogják elvinni a jövő évi vereséget, és nagyot sóhajthattak, azt gondolták, nincs más hátra, mint a közös lista Gyurcsánnyal.

A hírek arról szóltak, hogy gyorsan meg is lesz a “szerződés” a DK-val, sitty-sutty letárgyalják az egyéni indulókat is.

Aztán két hónapja semmi. Illetve ez így nem is igaz, mert szinte minden nap bejelenti valaki, hogy már kész is a megállapodás az egyéni indulókról, amit a másik fél rögtön cáfol is. A hátba döfött Botkát ledöfő MSZP-s brutusok most próbálják kihúzni Gyurcsány kését a hátukból, és továbbra is közös listát erőltetik. Ennek érdekében be is vetették a csodafegyverüknek gondolt - kommunikációs szempontból enyhén instabilnak tűnő, bár kétségkívül szépen mosolygó - Kunhalmi Ágnest, és még a eheti választási kongresszusukat is eltolták jövő januárra, hogy hatalmas nyomást gyakoroljanak a DK-ra.

De valahogy Gyurcsány még Kunhalmi Ágnes miatt sem szeretne összebútorozni az MSZP-vel, hiszen 2014-ben is az lett a vége az akkori biznisznek, hogy a közös listán négy fővel bejutottak a parlamentbe, így még frakciót sem tudtak alakítani. Azóta sincs parlamenti szakmai stábjuk, nem lihegnek a nyakukban az ilyen-olyan tanácsadóik, és nem jött be a képviselőcsoporttal automatikusan járó anyagi támogatás sem a párt kasszájába. Na, ezt el akarják kerülni.

Csakhogy a nagy időhúzás és egymásra mutogatás közepette, miközben az MSZP és a DK azon versengenek egymással, hogy melyik a nagyobbik baloldali párt, szép lassan olvad a támogatottságuk. Elmegy mellettük a velük közösséget eddig soha nem vállaló LMP, és a folyamatos gyengülésüket, ötlettelenségüket látva a baloldali-liberális ajtórésbe már hónapokkal ezelőtt betette a lábát a Jobbik is. Születőben tehát az Új baloldal.

 

(Kép forrása itt.)