(Migránsok érkeznek Svédországba.

A legújabb IKEA-katalógusban meglehetősen kevés formabontó design-megoldást találhatunk, kedélyesen kvaterkázó migránsból viszont annál többet. A füzet szinte minden oldalára jut egy belőlük, sőt, egy külön alfejezet foglalkozik a bevándorlókkal – közvetlenül a „demokratikus dizájn” címszó előtt. (Jelentsen ez utóbbi bármit is.) A katalógusban megszólal az IKEA Foundation kommunikációs igazgatója, aki a szakma hamisítatlan képviselőjeként nem rest minden tapasztalatot és statisztikát megcáfolva azt állítani, hogy az illegális bevándorlók „nem olyanok, mint akiket a tévében látni”, hanem főleg családanyák, édesapák és kisgyerekek.


Ezen a ponton érdemes megjegyeznünk, hogy arról az IKEA-ról van szó, amely már korábban is sokat tett az úgynevezett „menekültek” „integrációjáért”. Mint ismert, tavaly nyáron az egyik svédországi IKEA áruházban két eritreai férfi menekült az integráció csúcspontjaként a polcról levett konyhakéssel szurkált halálra egy éppen ott vásárló asszonyt és fiát. Ez a sikersztori valamiért nem szerepel az érzékenyítő brosúrában.

Természetesen értjük az svéd multi célját. A helyzet egyszerű: a szekrényeket el kell adni, és az IKEA marketingosztálya úgy gondolja, hogy ezt a célt most a többlépcsős casting során kiválasztott migráns-reklámarcok szolgálják a legjobban.

Ez néhány évvel ezelőtt talán még így is lett volna. A liberális értékrend hosszú ideig valóban jó brand, ideológiai húzóágazat volt. Korábban lehet, hogy tényleg könnyebb volt eladni a HOLMSUND kanapét, ha azon egy homoszexuális pár, egy színes bőrű család, vagy egy látványosan alternatív fiatal értelmiségi foglalt helyet. Ma azonban már nem ez a helyzet. Rossz hírünk van az IKEA marketingesei számára: itt az ideje lecserélni a molinót.

Az illegális migránsok nem trendik.

És ezt nem nekünk kell elhinniük, hanem a mindenek felett álló piacnak. Csak vessenek egy pillantást az élelmiszeripari multik arculatváltására. Ők meghallották az idők szavát, és rövid idő alatt nemzetiszínbe öltöztek. Nem azért, mert néhány hónap alatt mélyen elkötelezetté váltak a nemzeti identitás iránt, hanem mert ez a trendi, ezzel lehet jól eladni termékeket. A róka csak a szőrét változtatja, nem a természetét.

Ha tehát az IKEA célja a HEMNES dohányzóasztal eladása, akkor ne migránsos-érzékenyítésről szóljon a katalógusa, hanem az eladásra kínált termékekről. Ha pedig az IKEA mégsem bútorokat akar eladni, hanem ideológiát, akkor a „demokratikus dizájn” nevű fárasztó ostobaság helyett mérettesse meg magát egy valódi demokratikus választáson.

A magunkról részéről azonban jobb ötletnek tartjuk, ha a svéd multi megmarad annál, amihez ért: a szekrénygyártásnál.