Sólyom László adományokat osztott a migránsok között, a CÖF pedig ezt sajtóközleményben kifogásolta, azzal vádolva a volt államfőt, hogy politikai értelemben állást foglalt. A nyári szezon közepén az embernek ugyan sokkal kisebb a hírfogyasztó és véleményformáló igénye, mint általában, de mégis, ez a csörte annyira jól szimbolizál sok mindent, hogy írásra inspirált.

Nem akarom ugyanis, hogy mások olyan szituációba toljanak, hogy választanom kelljen a hír két szereplője között! A helyzet ugyanis nem erről szól. Nagyon nem.


Tény, hogy az elmúlt két évben hazánk az egyik (ha nem a) legjelentősebb Európába tartó migrációs útvonallá vált. Tény, hogy a korábbi években is hasonló (ha nem is pont ekkora) migrációs nyomás nehezedett Európára, de ebből Magyarország a szigorú szabályrendszer és a hatékony határőrizet következtében kimaradt. Tény, hogy ezt a jól működő rendszert az Európai Unió nyomására meg kellett változtatnunk, aminek következtében vonzó tranzitországgá váltunk. Egyértelmű, hogy ezt az állapotot meg kell szüntetni. Egyértelmű, hogy a Kormány minden erejével ennek az áldatlan állapotnak a megszüntetésén dolgozik – erről szól a jogszabály-módosítási csomag, a kerítés, de még az új befogadóállomások is. Ezzel párhuzamosan az is tény, hogy Magyarország egyedül nem képes ezt a migrációs nyomást csökkenteni (lehet, hogy Európa sem). Önmagában tehát mi csak annyit tehetünk, hogy Magyarországot ismét megszüntetjük tranzitútnak lenni. Ez persze a tömegek Európába áramlását nem fogja befolyásolni.

Tény, hogy ezek az emberek elképesztően nehéz körülmények közül jönnek, komoly megpróbáltatásokat vállalnak. Tény, hogy iszonyatos emberi sorsokkal találkozhatunk, amely felé minden jóérzésű ember empátiával fordul. Éppen ezért az egyes Magyarországra kerülő embereken segítenünk kell, amennyire csak tudunk.

Ilyen egyértelmű a helyzet az én megítélésem szerint. Nem több, nem kevesebb.

Furcsán hangzik, de egyszerű magyar állampolgárként szerintem könnyű dolgunk van, noha valóban összetett problémáról van szó. Elvárjuk a Kormánytól, hogy cselekedjen, hogy szüntesse meg ezt a fenntarthatatlan állapotot, miközben mindent kövessen el a már ittlévők megsegítése érdekében. Emellett pedig az lenne a szerencsés, ha mindenki más összefogna és támogatná ezeket a törekvéseket. És közben ott és úgy segítene a szomorú helyzetű embereken, ahol és ahogy képességeiből és lehetőségeiből telik.

Mindenki tegye a dolgát tehát. Nincsen Sólyom-CÖF választási helyzet. És nem is lenne jó, ha lenne.