(Zavargás a Horgos-Röszke határátkelőhelynél tavaly szeptemberben.)

Felvilágosult fogyasztói társadalmunk egyre erőszakosabban próbálja elhitetni velünk, hogy minden csereszabatos. Ha már nem elég trendi a mobilod, cseréld le egy drágábbra. Ha meguntad a kocsidat, cseréld le egy nagyobbra. Ha sok a gond a pároddal, cseréld le egy jobbra. Ha nem kacsalábon forgó palota a hazád, költözz ki Londonba vagy Los Angelesbe.


Én ebben nem hiszek. Nem hiszem, hogy minden lecserélhető volna, és nem hiszek a világpolgári mítoszokban. A kitartásban és az elkötelezettségben hiszek. Abban, hogy ha valami fontos számunkra, azért – olykor-olykor – küzdeni kell.

Ezt fogom tenni október másodikán: küzdeni fogok azért, ami fontos számomra – Európáért, és benne Magyarországért. Azért a kultúráért, azokért az értékekért, amelyekben nevelkedtem, amelyek azzá tettek, aki vagyok. Az számomra nem alternatíva, hogy 5-10 év múlva itt hagyjam az otthonomat azért, mert azt az újkori népvándorlás felismerhetetlenné torzította. Én ezt a helyet szeretném megőrizni és jobbá tenni.

Mert vannak dolgok, amiket nem lehet csak úgy egyszerűen lecserélni. Vannak dolgok, amikből csak egy van, ezért vigyáznunk kell rá, legjobb tudásunk szerint.

Ezt pedig most vasárnap úgy tehetjük meg, hogy felemeljük a szavunkat a brüsszeli elit ámokfutása ellen, és nemet mondunk a kötelező betelepítési kvótára.