(Kép forrása: itt.)

A Jobbik hosszú ideje küzd a kihívással, hogy megteremtse és megtartsa helyét a politikai palettán. Egyrészt, a párton belüli feszültségnek hosszú ideje vannak félreérthetetlen jelei, egyre gyakoribbak a nyilvánosság előtt zajló, személyeskedő viták. Másrészt, az ellenzékben töltött évek során a Jobbik elveszítette legfontosabb témáit, és egyre inkább úgy tűnik, identitását is.


A téma- és identitásválság fényében nem meglepő, hogy a párt népszerűsége hosszú ideje stagnál, sőt, a tavalyi évhez képest jelentősen csökkent. Vona Gábor a teljes érdektelenségbe fulladás ellen küzd, és bármit megtesz azért, hogy magára irányítsa a figyelmet. Ha kell, akár a Népszabadságot is védelmébe veszi, most pedig az alkotmánymódosítással próbál bekerülni a politikai napirend fősodrába.

A Jobbik elnöke a miniszterelnökkel folytatott négyszemközti találkozó után bejelentette, hogy csak akkor támogatja az Orbán Viktor által kezdeményezett, a kötelező betelepítési kvótát megakadályozó alkotmánymódosítást, ha hatályon kívül helyezik a letelepedési kötvényről szóló jogszabályt.

Vona Gábort még az sem zavarja, hogy idén tavasszal az Országgyűlésben hazaárulónak nevezte azokat a politikusokat, akik nem szavazzák meg az Alaptörvény-módosítását. Sőt, külön hangsúlyozta, hogy 2015 szeptemberében ő volt az első, aki népszavazást javasolt a kvóta elutasítása kapcsán, majd pedig egy erősebb eszközt, alkotmánymódosítást szorgalmazott. Később ugyan a népszavazás mögül kihátrált a Jobbik, de a pártelnök még a népszavazás estéjén is a legfontosabb teendőnek nevezte az alkotmány mielőbbi módosítását.

Vona pálfordulására két logikus magyarázat kínálkozik. Az egyik szerint a pártelnök minden igyekezetével azon van, hogy magára irányítsa a politikai figyelmet. Erre igencsak rászorulna, hiszen az elmúlt hónapokban a Jobbik és elnöke láthatatlanok voltak. A másik magyarázat szerint a Jobbik középre mozdulása olyan jól sikerült, hogy Vonáék már a baloldali szavazóknak hízelegnek azzal, hogy nem szavazzák meg az alkotmánymódosítást.