A Facebooktól kezdve a Google-on át a nemzetközi vállalatóriások a demokrácia elkötelezett híveként, sőt, védelmezőjeként aposztrofálják magukat.

Ebbe az idilli képbe rondított bele a hír, hogy a francia Lafarge építőanyag-gyártó óriás 2011 és 2014 állandó finanszírozója volt az Iszlám Államnak. A Le Monde és a Le Figaro francia lapok értesülései szerint a Lafarge havi 20 ezer euró „váltságdíjat” fizetett a terroristáknak, csak hogy fenntarthassa cementgyárát az elfoglalt szír területeken.


A francia vállalatóriás még 2007-ben vásárolta a gyárat, amely Aleppótól mindössze 150 kilométerre található, észak-nyugat irányban. Hab a tortán, hogy a Lafarge és az Iszlám Állam között Asszad korábbi miniszterének a fia közvetített, aki munkájáért havi 80-100 ezer dollárnyi díjazásban részesült. Összességében 2011 és 2014 között a Lafarge összesen több százezer eurót fizetett különböző terrorista fegyveres csoportoknak. Ráadásul – a Le Monde értesülései szerint – valószínűleg mindezzel a francia hatóságok is tisztában voltak.

Ilyen esetben minimum azt várnánk, hogy a francia multit súlyosan megbüntetik és/vagy államosítják, minden érintettnek lefoglalják a bankszámláját, a bűnösöket leültetik, és az igazgatókat pellengérre állítják, és az Európai Bizottság vizsgálódásba kezd: mennyit tudott minderről a francia állam? Nézzük meg, hogy ehhez képest mi lesz majd ebből.

Az élet iróniája, hogy egy francia vállalat finanszíroz egy olyan terrorszervezetet, amely aztán civileket mészárol Párizsban és szerte Európában.

A Lafarge és a többiek az ISIS hasznos hülyéi: eladják a kötelet, amire aztán felakasztják őket.

 

(Kép forrása itt.)