A 17 éves Magineur  Guineából indult el, ahonnan az embercsempészek buszon, gyalog és autóval vitték át a Szaharán. A marokkói tengerparton újabb kétezer eurót kellett az utolsó, 14 kilométeres szakaszért fizetnie. Álmairól és reményeiről beszélve őszintén elmondja, hogy jobb életet szeretne Európában. Nem a munkaerő gondokkal küzdő szociális intézményekben, vagy autógyárakban akar dolgozni, hanem kosárlabda sztár szeretne lenni. A Maliból érkező Ibrahim sem akar fizikai munkát végezni, ő is inkább focisztár szeretne lenni. Azt is elmondta, hogy másoknak az egész útért csomagban “csak" ötezer eurót kellett fizetni.

23,000 migráns = legalább nyolcvanmillió euró az embercsempészeknek


A BILD 2015-ben még a Willkommenskultur húrjait pengette, ám a német közvélemény változásával és a példányszám zuhanásával muszáj volt váltaniuk. A németek legnépszerűbb bulvárlapjából ma már csak közel fele annyi fogy, mint kilenc éve, így egyre több a migránsáradat árnyoldalait bemutató cikk. Ezek rendre több reakciót és kommentárt váltanak ki a közösségi oldalakon, mi is ezekből idézünk most.

M. H. “Azt kérdezem magamtól, hogy honnan van ezeknek az embereknek 3,500 eurója? Itt Németországban rengetegen dolgoznak, és nincsen ennyi pénzük.”

S. R. “Ha kitörne itt egy háború, nekem nem lenne 3,500 euróm a menekülésre.”

A. R. “3,500 euró az embercsempészeknek? Miután megérkezik Németországba, hamar visszajön neki ez a pénz.”

A. C. “Akkor egy ilyen száz fős lélekvesztővel számolva fuvaronként 350,000 euró a bevétel. Az eddig Spanyolországba érkezett 23 ezer emberrel számolva ez nyolcvanmillió eurónál is több. Micsoda üzlet!”

W. M. “Honnan van neki 3,500 eurója, amikor 2016-ban az átlagos éves fizetés 617 dollár volt?”

M. S. “Honnan van egy ’17 éves’ iskolai végzettség nélküli gunieainak 3,500 eurója?”

S. E. “Na szuper! Tényleg még több profi kosaras és zsoldos kell a nemzeti fociválogatottba! Irónia vége!”

P. A. “Miért tartjuk az Europolt és társait? Hová tűnt ez a 3,500 euró és a többi millió? Hol vannak a háttéremberek? Hol tartják a bevételt? Nekem senki se mesélje azt, hogy mindezt nem tudják, csak nem tesznek semmit ez ellen.”

 

(Kép forrása itt.)