Francis Fukuyama az 1989-es “annus mirabilis” évben megjelent, “A történelem vége?” esszéjét néhány évvel később “A történelem vége és az utolsó ember” címmel könyv formában is megjelentette. Ebben az IMF 1989-es Washingtoni konszenzusára és a Samuel P. Huntington által szintén ekkor megfogalmazott demokratizálódási hullámokra építve fogalmazta meg máig híres és vitatott tézisét a (neo)liberális társadalommodell diadalútjáról.


Fukuyamát a német szocdem pártalapítvány politikai magazinjában ennek kapcsán megkérdezték a “progresszió” manapság tapasztalható visszaszorulásáról, ami a mérsékelt baloldali pártok folyamatos szavazatvesztésében is megnyilvánul. A nagy világmagyarázó szerint Dél-Európában inkább a populista bal-, míg Nyugat- és Közép-Európában inkább a populista jobboldal felé vádorolnak a kiábrándult szavazók.

A kiábrándulásra három fő okot lát: A globalizáció jellemzően a magasan képzett városi eliteknek kedvez, így a többség az előnyökből alig részesül. A kormányzó pártok sok témát söpörnek a szőnyeg alá, átengedve a teret a populistáknak. A fő okot azonban a tömegessé vált migrációban látja, aminek mértéke immáron a célországok kulturális identitását is veszélyezteti.

Az EU-ban Fukuyama szerint két nagy konfliktus vár megoldásra. A közös valutánál toporgást lát, amit a monetáris unió kiteljesítése felé tett nagy lépéssel, vagy a nemzeti valutákhoz való visszatéréssel lehetne feloldani. A másik probléma a migráció, ahol Fukuyama nem szívesen, de igazat adott Orbán Viktornak, aki szerint csak a külső határok védelmével lehet a schengeni övezeten belüli szabad mozgást fenntartani.

Ameddig Görög- és Olaszországon keresztül jófromán ellenőrizetlenül áramlanak migrások Európába, addig a tranzit- és célországok belső feszültségei csak nőni fognak, ami ismét csak a populisták malmára hajtja a vizet.

Fukuyama szerint a Merkel-Davutoğlu migránsegyezmény helyett a külső határok védelmét kéne erősíteni, mivel – és itt már nem említi a magyar miniszterelnök, vagy a visegrádi országok nevét, akik szerint nem a problémát kell idehozni, hanem a segélyt a valódi menekültekhez vinni – Afrika problémáit nem az Európába irányuló szabad migráció fogja megoldani.

Ahogy Európa, úgy Németország lehetőségei is végesek, ezért Fukuyama szerint a németek jól tették, hogy limitálták az egy évben befogadható migránsok számát. Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol Berlinnek – ismét a magyar miniszterelnök nevének említése nélkül – a görög és olasz határőrizet megerősítését javasolta.

Fukuyama ezen mondatai azért fontosak, mert jól mutatják a neolibeárlis mainstream működését. Előbb látványosan tücsköt-bogarat összehordanak (például) Magyarországról és annak miniszterelnökéről, majd amikor az élet sokadszorra sem nekik ad igazat, legfeljebb néhány félmondatban korrigálnak.

 

(Kép forrása: itt.)