Agent provocateur – így hívják a balhécsinálókat. Van, akit a rendőrség küld, így teremtve beavatkozási lehetőséget, van, akit más. Gulyás Márton hivatásos agent provocateur “aktivista” most láthatóan egy ex-szdsz-es követelést akar a Momentum eszközeivel megvalósítani, azaz egy elhalt ötletet akar jól fotózható eszközzel feltámasztani.

A Millának, Együttnek és Szolidartásnak sem sikerült.


Gulyás a “Közös Ország Klub” bázisán választási mozgalmat hirdetett, aminek célja a választási rendszer arányosítása még a 2018-as választás előtt, eszköze az utcai akciózásra épülő médianyomás. Ami nem sikerült Haraszti Miklósnak és a “Bitó-szalon” fővárosi liberális értelmiségnek, azt most az “utcának” kellene elérnie. Ezért repülnek őszig a festékesdobozok.

Szóról szóra ugyanezt a követelést fogalmazta meg tömörebben Gulyás korábbi munkahelyének, a Krétakörnek alapítója, Schilling Árpád is. A kisgatyás-strandpapucsos magánszám után a rendező szerint az “utcának” kellene az ellenzéki pártokat a választási rendszer arányosítása, vagy ennek elmaradása esetén a választási bojkott felé terelni.

A követelés persze nem új, Karácsony Gergely már 2011-ben javasolt egy “technikai koalíciót”, amelybe ő – akkor még sok “demokrata” megrökönyödésére – a Jobbikot is bevette volna. Másként már akkor sem jött volna ki a matek. Annyi változott, hogy azóta a fővárosi értelmiség is megbarátkozott az ötlettel.

Fura lenne, ha az ellenzéknek most jutna eszébe a választási rendszer módosítása, amikor 2014-es indulásukkal az új rendszert egyszer már elfogadták. A két időközi OGY-választás azt is megmutatta, hogy ebben a rendszerben még nyerni is tudnának.

A probléma számukra most is ugyanaz: Az ellenzéknek összesen van annyi szavazója, mint a Fidesz/KDNP-nek. Ha most sem lesz proteszthangulat, Orbán Viktor marad a miniszterelnök.

Az ellenzéki pártok láthatóan nem kérnek a tanácsokból, ugyanis túlélési gyakorlatokkal vannak elfoglalva. 2014-ben a teljes összefogás sem hozott sikert, ezért az ellenzéki pártok 2018-ra láthatóan új (egyéni) stratégiát keresnek. Az MSZP ki akarja szorítani a nála kisebb balliberális pártokat a parlamentből, kényszerből maximum a DK-val egyezne meg. A Jobbik a baloldali szavazókra hajt, miközben elveszíti eddigi szavazóit. A liberális és zöld törpepártok leginkább egymással folytatnak cicaharcot, miközben újabb pártok és mozgalmak bontanak zászlót.

Ebben a helyzetben dobta el festékesdobozát Gulyás, aki provokációjával új lendületet adott a Soros-egyetem ügyében már lecsengőben lévő utcai tiltakozásoknak. Ez a lendület egy-két napig kitart még, ám utána neki is be kell állnia a kisebb-nagyobb balliberális pártok sorába.

A Soros-galaxis hazai sajtója a “bevált” recept szerint egy darabig sztárolhatja még a “bátor” fiatalokat, de egyáltalán nem látszik, hogy mitől tudna két provokatőr és egy kisgatyás rendező többet és jobbat, mint az eddigi kísérletezők.

 

(Kép forrása itt.)