Ugyan Magyarország egykor az európai integráció élharcosa volt mára az euroszkeptikus tábor vezéralakjává vált. Aggódni nem kell: „a liberális magyarok összehangolt erőfeszítéseikkel ismét visszavezethetik az országot Európába” – írja a külpolitikai lap az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából jegyzett cikkében. Mint a Freedom House liberális független szervezet országjelentésére hivatkozva megjegyzik jó példa erre a sajtó is, mely Magyarországon már sajnos „csak részben szabad”.

Ha már a hivatkozás, nézzük hát meg, hogy mennyire is vehető komolyan a cikk egyik forrásául felhozott országjelentés.

(kép forrása itt)


„A demokratikus kormányzás minősége tovább romlott Magyarországon 2015-ben” tér a Freedom House egyből a lényegre, ha esetleg nem vennénk a fáradtságot végigolvasni korszakos elemzésüket. „Magyarország az összes vizsgált területen - a civil társadalom, az önkormányzatiság, a független igazságszolgáltatás és a választási folyamatok terén is hátrányban van a régió többi országának átlagához képest”.

Sőt, mennek ennél tovább is: „a Fidesz öles léptekkel haladt a politikai mező szélsőjobb sarka felé”, folytatják a független-objektív megállapításokat.

A miheztartás végett ejtsünk pár szót a „kutatás” módszertanáról is. Az úgynevezett szakértői becslés keretében a cég és a cég által megkérdezett egy (azaz 1 db) liberális független szakértő „konszenzusosan” értékeli a helyzetet, tehát „amennyiben a felek nem tudnak egységes álláspontot kialakítani, a Freedom House fenntartja magának a végső döntés jogát”.

Hát így.

Szerencsére évi 9 milliárd forintot kitevő költségvetésükből nem félnek mindig pontos képet festeni a dolgokról.

Így esett meg, hogy 2006-os értékelésükben az október hónapban Budapesten kialakult gyakorlatilag polgárháborús állapotokért az egyes szereplők részéről hangoztatott „illiberális retorika” a felelős. Ki emlékszik már az őszödi beszédre. A demokrácia mindenesetre szerintük dübörgött.

(dübörgő demokrácia – utcai zavargások az őszödi beszéd kiszivárgását követően, 2006. október 23.)

A jelentésben foglaltakról és az egész komolyanvehetőségéről körülbelül még annyit, hogy éves világszabadság jelentésük alapján hazánk Szenegállal, Tunéziával és Namíbiával van egy szinten (79 pont).

Sőt, a rangsorban meg is előznek minket a demokrácia olyan bástyái, mint Ghána, Benin és Panama.

Ha esetleg a ghánai demokratikus hagyomány és szabadságszeretet nem jönne be, nézzük kiről is vehetnénk még példát a szervezet szerint.

Úgy tűnik az intolerancia ellen folytatott harc zászlóvivője Németország megfelelő alany a feladatra (95 pont). Ugyan az egyszeri németek által csak Lügenpresse-nek (hazugsajtó) becézett német média alkalmanként eltussol ezt-azt. A facebookon pedig állami megbízásból cenzúrázzák a wilkommenskultur narratívájába nem illő kommenteket, de hát manapság bizonyára ez a „követendő európai megoldás”.

A honi állapotokat szemlélve nem csoda hát, ha a: „Hol vannak még ezek a haladó szellemű Európától, és annak vívmányaitól?” – felsóhajtás hagyja el az egyszeri külpolitikai elemző száját.

Ki tudja, hátha már csak egy esélyt kell adni a balliberálisoknak, és végleg „felzárkóztatnak” minket Ghánához.

Egy azonban biztos: október másodikán mindenkinek lehetősége lesz tenni érte, hogy ne így legyen.