Az egykor még szebb jövőben reménykedő cicapárt elnöke, Vona Gábor nagy bajban van. Pártja beragadt a 10-15% támogatottsági sávba, és a sorozatos botrányok miatt egyre távolabb kerül a kormányrúdtól. Ráadásul a néppártosodás Simicskával súlyosbított szakasza, és a radikális szárny háttérbe szorítása csak apasztja a Jobbik támogatottságát, ami a tüntetések gyér látogatottságán is lemérhető.


Agitáció és propaganda minden vonalon.


A “XXI. századi néppárt” október 23-án a zsebkendőnyi Corvin-közben alig 500, a december 15-i “a sötétben minden tehén fekete” fáklyás tüntetésen csak 1,500 résztvevőt tudott utcára vinni, pedig az azt megelőző napokban másról sem lehetett hallani, csak a “gigatüntetésről”. Nézzünk néhány szalagcímet:

Az aligha meglepő, hogy a Simicska-média #miújságírókvagyunk része amolyan kötelező gyakorlatként drukkolt a Jobbik-tüntetés sikeréért. A Heti Válasz mert nagyot álmodni, a tüntetés előtt Stumpf András egy olyan mesét indított útjára, miszerint a baloldali és bizonytalan szavazók majd jól megsajnálják a Jobbikot, és átszavaznak.

Az index ugyanezt a másik oldalról adta elő. Ők a tüntetés előtt Heller Ágnes és más fővárosi értelmiségiek vágyálmait látták beteljesülni, a pesti aszfalton már alakul a “perverz”, vagy “technikai” koalícióa Jobbikkal.

A balliberális média többi része is megértő volt az ikonjai és eltartói által körbeudvarolt Jobbikkal, a hvg.hu címadása eredményesnek állította be az érdektelenségbe fulladt tüntetést, szerintük Vona “egy mezővel előre léphet”.

A Soros-média sem akart lemaradni. Ők mintha Vona Gábor pártelnököt követve a “XXI. századi pártok” összeboronálásán fáradoznának. A címeikben ugyanis valahogy túl sokszor fordul elő egyszerre a Jobbik, LMP és a Momentum neve. Így vált náluk Vona november végi vágya a tüntetés után — igaz csak majdnem — valóra.

Elhiszem, hogy az ideológiai és intézményi bizonytalanságban élő #miújságírókvagyunk a számokat látva már csak a csodában, a balliberális pártok és a Jobbik színfalak előtti, vagy mögötti kiegyezésében, bízhatnak. Egy ilyen átszavazásra a legtöbb kutatás azonban vajmi kevés esélyt lát, és ez a választásokig hátralévő rövid időben a wishful thinking cikkektől sem nagyon változik.

 

(Kép forrása itt.)