Nem emlékszem, hogy Messi kettéhasította volna a Barcelonát, hogy aztán az így keletkezett két csapat valahol a Primera Division közepe táján horgonyozzon le, a felfelé kapaszkodás bárminemű reménye nélkül.


Messi mintha folyamatosan bajnokot fabrikálna a csapatából, ámbár néha csak másodikat, ami persze a fociban is kudarc, szó se róla

De hát nincs két egyforma zseni.

A Demokratikus Koalíció ezek szerint immár 1. megmenti a „baloldalt”, 2. felturbózza az egész ellenzéket, 3. leváltja a kormányt, aztán meglátjuk, mi mindenre képes még.

Nyilván a vén Európa is éppen őt igényli, hadd fiatalodjék meg kicsit, kibillenve mai öreges, tesze-tosza állapotából. És ez a Messiről jött ember szíves-örömest be is olajozza majd a Merkel-Macron tengelyt, mi több, saját kezűleg lerakja az Európai Egyesült Államok alapjait, nekiveselkedve egyúttal a kőkemény neoliberális kötőanyag habarcsolásának is.

Ezután jöhet a világ többi része, van ott is megoldandó probléma elég.  

Mint tudjuk, az önkép szüntelen gyakorolt felfúvása mindenfajta közéleti tevékenységhez nélkülözhetetlen emberi jog ma már. Akkor is az, ha magát az eredményt, ti. a felfúvódást nemcsak az orvostudomány, hanem a józanabb politika is betegségként kezeli. Persze mindenki annak és olyannak látja magát, amilyennek akarja, egészen addig, amíg a végén már csak a zár túloldalán leli meg az ajtókulcsot.

Ám őt ez természetesen nem fenyegeti. Ha netán belefárad kissé, bemegy majd az egyik tévé stúdiójába, s elengedi magát, úgy pihen. Vannak helyek, ahol a magafajta zseninek - neki - mindent szabad.

Valahogy így lesz.

Merthogy Lionel Gyurcsány megint nem fél már senkitől. Most majd megint megmutathatja, mit tud.

Pedig önmagától talán már - egy kicsit - kellene.

 

(Kép forrása itt.)