Galló Béla

politológus

Miért szavazok NEMMEL? 4.

2016. szeptember 28.

Címkék: népszavazás, migrációs krízis, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Koncentráljunk a lényegre, ha a felszínes fecsegések korában mégoly korszerűtlen is ez.

A népvándorlásba torkoló migráció a globális civilizációs válság része, melybe egyre mélyebbre fúrja magát az emberiség. A természet ostoba felélése, a humánumot megcsúfoló szociális egyenlőtlenségek, s persze a minderre vaksi politika háborús következményei köszönnek vissza benne: a migráció nem oka tehát a válságnak, hanem okozata.

(Migránsok a magyar-szerb határ közelében.)

Teljes cikk

Ki nyert?

2016. szeptember 27.

Címkék: USA, elnökválasztás, Hillary Clinton, Donald Trump, balliberális média

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Hajnalban végigszenvedtem az amerikai elnökjelölti vita első körét. Amilyen izgalmasnak ígérkezett, olyan unalmas lett, de azért nem volt tanulságok nélküli.

(Kép forrása: itt.

Az amerikai ballib média persze azonnal ítéletet hirdetett, és Clintont hozta ki győztesnek. Ezen nem lepődtem meg. Ha valami meglepő, akkor inkább az, hogy valószínűleg el is hiszik, amit mondanak. Elfogultságukkal inkább csak magukat tévesztik meg, a választók egy jó része torkig van a balos médiagépezettel és azt sem hiszik el neki, ami történetesen igaz. Önmagában az a tény, hogy Trump az elnökjelölti vitáig eljutott, miközben az országos média túlnyomó része elkeseredetten próbálta hol szélhámosnak, hol orosz ügynöknek, hol bohócnak, hol veszélyes felforgatónak beállítani, jelzi, hogy az amerikai választók jelentős része teljesen immunis arra, hogy mit mondanak a „meghatározó” médiumok. Nagyjából úgy, ahogy a brit választók 52%-a is magasról tett arra, amit a mértékadó sajtó szajkózott nekik a brexit előtt.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Miért szavazok NEMMEL? 3.

2016. szeptember 27.

Címkék: Európa, Brüsszel, migrációs krízis, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Azért szavazok nemmel, mert európai vagyok, és azt akarom, hogy Európa is európai maradjon.

Azért szavazok nemmel, mert ez az én világom, ahol el tudok boldogulni, de legalábbis kiismerem magam. Azért, mert azt gondolom, hogy egy svindli áll az egész „migrációs válság” mögött. Akik propagálják, népszerűsítik, nagyobb részben elvakult, bigott lelkek. Akik meg „menekültként” megjelennek, azok meg megvetnek engem és a befogadó Európát. Akik pedig az egészet finanszírozzák és szervezik, azok vagy embercsempészek – tehát közönséges bűnözők – vagy pedig „filantróp” társadalom-átalakítók. Filantrópságukból éppen csak az európai őslakosokra nem futja.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Molnár Attila Károly

eszmetörténész

Sej-haj demokraták

2016. szeptember 26.

Címkék: demokrácia, ellenzék, migrációs krízis, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Nem hallom, hogy az utcákon és tereken zúgna mostanában a „semmit rólunk, nélkülünk!”.

Valamikor a magát demokratikusnak nevező ellenzék ezt skandálta olyan elképesztő, fölháborítóan sanyargató népnyúzó döntések miatt, mint mondjuk egy egyetemi szak képzésének szüneteltetése.

Az újkori demokrácia eszménye az emberek közös önigazgatása, amely eszmény alapján verték szét a soknemzetiségű és sokvallású monarchiákat és hoztak létre „nemzetállamokat” az I. világháború után. Az önigazgatás eszményét egyre kisebb és kisebb csoportokra lehet érvényesíteni, míg végül eljuthat valaki az egyénig: a mai demokratikus nyelvben gyakran felmerül, hogy csak a beleegyezésével kormányozható az egyén. Ezzel az állami szuverenitás meg is szűnt, aminek az állam konkurensei – van ahol a törzsek, van ahol az oligarchák, vagy nemzetközi NGO-k, a szomszéd államok és a nemzetközi szervezetek – felettébb örvendenek.

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Kisokos a kis okosoknak

2016. szeptember 24.

Címkék: illegális bevándorlás, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Az arra ingerenciát érző „civilek” egy szociálisan éretlen tinédzser módjára kitalálták mostanság, hogy jól nekimennek az október 2-ai népszavazásnak – bemutatva, hogy az mennyire értelmetlen. De nem úgy van az! Ez a kisokos nekik készült.

Vannak olyan „civilek”, akik szeretnék „érvénytelenné” tenni a referendumot. Vannak olyan „civilek” is, akik „tájékoztató kampányt” folytatnak annak értelmetlenségéről. Sőt, vannak olyan „civilek”, akik megpróbálják megmagyarázni, hogy jogilag miért abszurd már maga a népszavazási kérdésfelvetés is. A szándék nyilvánvaló: el kell bagatellizálni a kérdést – „szakmailag”, persze. Felvetéseikben azonban gyanúsan sok a közös – butaság.  Ezért ez a kisokos nekik készült.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

Miért szavazok NEMMEL? 2.

2016. szeptember 22.

Címkék: népszavazás, illegális bevándorlás, migrációs krízis, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Miért nem? – a közelgő népszavazás margójára.

Ha Európára gondolok, elsősorban egy árnyalatokban gazdag, mégis a világ kulturális palettáján markáns színként felismerhető szellemi egység az, ami eszembe jut. Évszázados együttélése nemzeteknek, megvívott háborúk, szövetségek, nagy filozófiai és művészeti korszakok, és persze az itt élők rengeteg munkája, ideélt élete tette olyanná, amilyen. Az otthonunkká.

Teljes cikk

Miért szavazok NEMMEL? 1.

2016. szeptember 21.

Címkék: baloldal, népszavazás, illegális bevándorlás, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Másfél éve a baloldal azt mondta, hogy nem létezik tömeges migráció. Mi azt állítottuk, hogy létezik, és a veszélyt komolyan kell venni. Sajnos igazunk lett.

Később a baloldal váltig állította, hogy akik be akarnak jönni, egytől-egyig segítségre szoruló menekültek. Mára kiderült, hogy sem jogi, sem egyéb szempont szerint nem menekültek, hanem migránsok. Egy újkori népvándorlás résztvevői. 

Aztán arról vitatkoztunk, hogy a migránsok közt megbújva terroristák, bűnözők áraszthatják el Európát. A baloldal ezt is tagadta, hiába hoztunk fel észérveket. Sajnos később ismét bebizonyosodott, hogy igazunk van. 

(Zavargás a Horgos-Röszke határátkelőhelynél tavaly szeptemberben.)

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Fodor Gábor, az egyetlen józan ellenzéki

2016. szeptember 20.

Címkék: népszavazás, illegális bevándorlás, balliberális ellenzék, betelepítési kvóta, kvótareferendum

Ahogyan közeledünk a népszavazáshoz, úgy válik egyre kétségbeesettebbé az ellenzék kampánya. Miközben az újkori népvándorlás most éppen Észak-Afrika felől erősödik, az ellenzéki érvek sora dől meg. A pozsonyi csúcson pl. az derült ki, hogy egyetlen ország sem akar kilépni az EU-ból, így Magyarország sem. A balliberális ellenzéki térfélen Fodor Gábor döntése a legjózanabb, aki az ellenzéki szavazókat részvételre, és igen-szavazatra buzdítja.

(Balliberális pártok választási szövetsége 2014-ben.)

Teljes cikk

Pozsony: reménytelen emberek reménytelen javaslatai

2016. szeptember 19.

Címkék: EU, illegális bevándorlás, migrációs krízis, EU-csúcs, pozsonyi csúcs

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A pozsonyi csúcs „eredményeit” elnézve a Charlie Hebdo támadás után megtartott szolidaritási menet juthat eszünkbe. Ahogyan akkor, az európai vezetők most is átszellemült arccal próbálták nyugtázni, hogy a részvét és a megtörtség kinyilvánítása egyben megoldást is jelent magára a problémára.

(Angela Merkel és Francois Hollande a pozsonyi informális EU-csúcson.)

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Gyurcsány, a fél tehetség

2016. szeptember 19.

Címkék: politika, Gyurcsány Ferenc, balliberális ellenzék, őszödi beszéd

Az őszödi beszéd centenáriuma kapcsán megélénkülő közbeszédben megint elmulasztottuk kimondani a lényeget. Megint úgy tettünk, mintha Gyurcsány valóban jelentős politikus volna.

Senki sem kiáltott fel, hogy a király meztelen, csupán bizonyos érdekek szerint látunk cifra ruhát rajta. Senki sem mondta ki, hogy Gyurcsány politikai fél tehetség.

(Gyurcsány Ferenc színpadi produkciója.)

Teljes cikk