Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

A nemzetek létezéséről

2018. január 03.

Címkék: politika, nemzet, Soros György, nyílt társadalom, Economist

A nemzet nem valamiféle társadalmi konstrukció, hanem organikusan létező valóság, ezért annak védelme az ember legtermészetesebb késztetése. Ha ez populizmus, akkor az.

Dívik mostanában progresszívéknál egy szemrehányás konzervatív felebarátaik irányába. E szerint – akár a migrációs válság, akár más kapcsán – a nemzetet mint olyat megóvni szándékozók (ők a nacionalisták) megtagadják a felvilágosodás legszebb örökségét, a tolerancia és a másság elfogadásának parancsát, pedig a nemzet, a nacionalizmus is a felvilágosodás „terméke”. Most éppen a „tekintélyes és befolyásos” Economist szentelt hosszú esszécikket a témának, mely azon lamentál, hogy korunk nacionalizmusa – vagy legalábbis az, amit ők annak neveznek – csak egy égiekkel játszó földi tünemény-e, mely hamar elillan, vagy itt marad közöttünk sokáig? Persze a cikk szerint van „jó” nacionalizmus is – nyilván, populistából is van demokrata Martin Schulz óta –, mely patrióta, nemes, befogadó. De az „új nacionalizmus” (AfD, Nemzeti Front, Orbán, Kurz, Babis, Kaczyński, Trump stb.) paranoid, intoleráns, elhomályosítja a tiszta gondolkodást, a hozzá tapadó „modern” nemzeteszme pedig valójában csak egy kitaláció, egy mesterséges konstrukció – mint amilyenek a nemek is, ugye –, mely pőre fantáziálással mítoszokat gyárt. (Karl Popper is valami hasonlót fejteget nyílt táradalomról szóló könyvében: szerinte a „nemzeti elv (…) mítosz csupán. Irracionális, romantikus és utópikus álom”.) A cikkíró megadja hát az alaptézist: „a mai kor nemzetei a nacionalizmus termékei, és nem fordítva.”

Teljes cikk

Itt a csodafegyver!

2018. január 02.

Címkék: politika, kampány, balliberális ellenzék, V18

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Nem kellett sokan várnunk az újév első politikai fejleményére: a 168 Óra értesülései szerint árnyékkormány alakul egykori miniszterekből és politikusokból. Hurrá! Ez az, amire a magyar emberek vártak.

A baloldal kétségbeesését, tanácstalanságát és szellemi végkimerülését mi sem jellemzi jobban ennél a hírnél. A magát mellőzöttnek érző, sértett baloldali elit akar visszatérni, magukra rántva néhány dísz-konzervatívot. A 2010 előtti időszak iránt valószínűleg csak azok éreznek nosztalgiát, akik benne lesznek az árnyékkormányban, ők ugyanis akkor voltak valakik.

Bár még nem tudhatjuk, hogy pontosan kik lesznek a dream-team tagjai, a felröppent nevek (Balázs Péter, Bod Péter Ákos, Mellár Tamás) alapján azonban biztosak lehetünk benne, hogy csak a baloldalt már most is uraló one-man-show-k száma szaporodik majd még eggyel.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Orbán Viktor segít a reménytelen helyzetben lévő CSU-nak

2018. január 02.

Címkék: Németország, Orbán Viktor, kampány, Migráció, CDU/CSU

Alexander Dornbirt CSU-frakcióvezető megerősítette, hogy pártja meghívta Orbán Viktort a CSU hagyományos év eleji kihelyezett pártértekezletére. A CSU nem először hívja segítségül a magyar miniszterelnököt, ám ahhoz, hogy a CSU jövő szeptemberben megőrizhesse abszolút tartományi többségét, önsorsrontó migrációs politikájukat végre a magyar és osztrák példa szerint kéne átalakítaniuk.

Bajoroszág a leggazdagabb német tartomány. A bajorok mindig is különcnek számítottak, és ma is jól ötvözik a bőrnadrág hagyományát a laptoppal és az új ipari technológiákkal. Sajnos, a migránskérdésben már nem állnak ennyire jól.

Vajon a CSU is átveszi a nulla migráns politikát?

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

A Komintern kottájából ír a balliberális média

2017. december 30.

Címkék: globalizáció, kampány, Migráció, balliberális média, patriotizmus, Európa jövője

Politikai ellenfelünk legyőzésének legegyszerűbb módja a címkézés. Ezt tette a Komintern VI. moszkvai konferenciáján is 1928-ban, amikor a “szociálfasizmus” kifejezést aggatta a szociáldemokratákra. Most a “haladó” sajtó teszi ugyanazt, amikor lenáciz mindenkit, aki mást gondol a globalizációról, migrációról, vagy demokráciáról, mint ők.

Kiderül, miért választották az angolok a brexitet, vagy az amerikaiak Trumpot.

Ennél nagyobb hírverés nem is kell a Külügyminisztérium január végi, “Európa jövője” elnevezésű nemzetközi konferenciájának. Mivel ezt nem a Soros-hálózat rendezi, a hazai balliberális média már jó előre össztüzet zúdít rá. Elvégre jövőre választási év lesz, és mi lesz velük, ha a kormány sikeresen fordul a kampányra?

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Ez nem az ellenzék éve volt

2017. december 29.

Címkék: választás, évértékelés, ellenzék, kampány, balliberális ellenzék

Az egyre szilánkosabb szerkezetű ellenzék 2017-ben sem tudta szilárdabb formákba rendezni sorait. Két addig - viszonylag - erős pártja, a Jobbik és az MSZP egyaránt erodálódott, más-más okok miatt.

Korábban a Jobbik a maga szélsőségesen radikális arculatával nagyjából elérte az ilyen politikával egyáltalán elérhető körülbelül 15 százalékot, de most maszkot váltott. Kissé talán túl hirtelen is váltott maszkot. Cigányozó, zsidózó, a baloldalt zsigerileg elutasító arcélét immár mindenkire mosolygó pofira cserélte, azazhogy cserélné. Mindenkivel kiegyezne már, aki hajlandó vele a kormányerők ellen összefogni. Ehhez jelenleg a sárga földig sértődött Simicska Lajos támogatását is élvezi, csak hát az eredmény, amit mindezzel együtt felmutathat: csekély. Sőt ha a kormányváltás sansza felől nézzük, akkor szinte semmi. Kipróbált rasszistái lázonganak, miközben az új szavazóknak áhított középrétegek erre a maszkabálra mintha nem lennének vevők. Egyetlen hozadék, amire a cuki bukófordulót végrehajtó Vona Gábor hivatkozhat, mindössze annyi, hogy pártját immár a honi liberális Világszellem sem röstelli egy Orbán-ellenes népfront hasznos elemének elfogadni. Miért is ne, hiszen azt, hogy aktuálisan ki a rasszista itt, azt mindig a Világszellem magyarországi tagozata határozza meg. Nota bene, a zsidózó, cigányozó Jobbik a kormányváltás magasabb szempontjai miatt szerintük momentán nem az. A cigányságnak erről ugyan esetleg más a véleménye, de hát ők nyilván nem értik a politika magasabb szempontjait. S hogy a megbillent liberális egyensúly mentálisan mégis helyreálljon, a Soros-plakát viszont a Világszellem szerint pofátlanul antiszemita, merthogy „kormánypárti”, erről nem is nyitnak vitát, antiszemita és punktum.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Mégis vannak no-go zónák?

2017. december 27.

Címkék: bevándorlás, balliberális értelmiség, migrációs krízis, no-go zóna

- És ördög sincsen? – kérdezte az őrült derűs mosollyal Ivan Nyikolajevicstől. - Ördög nincs, nem létezik! Hagyja már abba ezt a bolondozást! - No, ez aztán érdekes! – mondta, göcögve a nevetéstől. – Hogy van ez itt maguknál: akárkiről érdeklődik az ember, az nem létezik?

A Mester és Margarita című regényben maga az ördög beszélget két igazi homo sovieticussal, arról, hogy az utóbbiak szerint Jézus Krisztus nem élt, továbbá Isten sincs. Ezek után teszi fel a fenti kérdést a saját létezésére vonatkozóan. Így vagyunk valahogy mai világunkban a progresszív, liberális értelmiséggel. Ha maga az ördög érdeklődne náluk arról, hogy létezik-e, azt is letagadnák.

Teljes cikk

Maczkó Ú. Róbert

filozófus

Kvóta, avagy a félreértés művészete

2017. december 22.

Címkék: Brüsszel, kampány, illegális bevándorlás, kötelező betelepítési kvóta, Magyar Nemzet

„Ugocsa non cornat!” A történeti anekdota szerint, mikor I. Ferdinánd osztrák uralkodó a magyar rendeket koronázásra hívta, a legkisebb vármegye, Ugocsa üzente ezt a Habsburg uralkodónak. Általában pejoratív értelemben használják, annak szemléltetésére, mikor valaki túlterjeszkedik a saját lehetőségein, de – nem tehetek róla – nekem imponál ez a történet. Van abban valami kilátástalan nagyszerűség, hogy mindenre tekintet nélkül ragaszkodik valaki az álláspontjához.

Onnan jutott ez eszembe, hogy „Kézitusa” címmel vezércikket követett el Szerető Szabolcs a szebb napokat látott Magyar Nemzet hasábjain. Ez, önmagában, nem lenne meglepő, szokott ő ilyeneket csinálni máskor is. Ami tán érdemes néhány pixel elvesztegetésére az a migráns ügy szándékos félreértése, tekintettel arra, hogy ez a „félreértés” elterjedten előfordul „érvként” libsi médiumokban, ideértve a médiamogul egyéb média érdekeltségeit (Hír Tv, Lánchíd Rádió és társaik).

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

A #miújságírókvagyunk a Jobbik-propaganda szolgálatában

2017. december 21.

Címkék: tüntetés, Jobbik, média, kampány, balliberális média

A Jobbik az ÁSZ szerint meg nem engedett párttámogatást fogadott el, lebukott, és ezért a törvényben előírt büntetést kell fizetnie. A Jobbik-tüntetésnek erről kellett elterelnie a figyelmet, a ködösítésben a balliberális média is segített.

Az egykor még szebb jövőben reménykedő cicapárt elnöke, Vona Gábor nagy bajban van. Pártja beragadt a 10-15% támogatottsági sávba, és a sorozatos botrányok miatt egyre távolabb kerül a kormányrúdtól. Ráadásul a néppártosodás Simicskával súlyosbított szakasza, és a radikális szárny háttérbe szorítása csak apasztja a Jobbik támogatottságát, ami a tüntetések gyér látogatottságán is lemérhető.


Agitáció és propaganda minden vonalon.

Teljes cikk

Ungváry tévedései és hazugságai

2017. december 20.

Címkék: politika, történelem, Jobbik, kampány, Ungváry Krisztián

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Nem ez az első eset, hogy Ungváry Krisztián ellentmondásoktól hemzsegő érveléssel próbálja kritizálni a kormányt. A minapi interjújában azonban önmagát is felülmúlta a történész, már ami a logikai bukfencek számát illeti.

Először is azt állítja Ungváry, hogy ő, mint történész, csak azt akarja tudni, hogy ki volt ügynök, pontosabban, hogy „a rendszerváltás utáni Országgyűlés tagjai közül kik szerepeltek az állambiztonsági nyilvántartásokban”. Később azonban mintha mégis politikai céljai lennének, amikor kijelenti: a jelenlegi Országgyűlés Fidesz frakciója olyan fegyelmezetten szavaz, hogy biztos valamivel „fogják a töküket” a képviselőknek. Állítása persze több sebből is vérzik. Először is, Ungváry valószínűleg nem hallott a modern parlamentarizmusra jellemző frakciófegyelemről, amely nem csak Magyarországon, hanem más kontinentális politikai rendszerekben is egy svájci óra pontosságával szokott működni. Összehasonlítani a mai fideszes frakciófegyelmet a dualizmus-kori állapotokkal még egy amatőr politológustól is komoly hibának számít. Ebből is látszik, milyen veszélyes, ha egy tudós nem marad a kaptafánál, hanem átkalandozik más tudományterületekre.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Olyan, mint Fodor Gábor

2017. december 19.

Címkék: Karácsony Gergely, politika, kampány, SZDSZ, liberális ellenzék, balliberális összefogás

Felülne ön egy olyan repülőgépre, amelynek kapitánya azzal fogadja utasait, hogy ő bizony cseppet sem szeret repülni?

Kétlem.

Karácsony Gergely pár nappal azután, hogy miniszterelnök-jelöltnek jelentkezett az MSZP kiszuperálásra esélyes járművére, egy tévéműsorban odanyilatkozott, hogy egyáltalán nincs oda a pártokért, és nagyon nem szereti a hatalmat.

Van ilyen, ámbár igen ritka.

Teljes cikk