Máthé Áron

történész

Liberálisok és a valóság

2016. november 11.

Címkék: USA, liberalizmus, elnökválasztás, Donald Trump

Van egy régi ismerősöm. Hosszú ideje van internetes vállalkozása. Netes guru ugyan nem lett, de azért jól megy neki és elismert név a szakmájában.

Miközben itthon vad balliberális állásfoglalásokat tesz közzé (pl.: „megint szarzuhany alá állt a kormány”), nemzetközi szinten inkább hardcore nézeteket vallott egykor. Mindenesetre szakértőként jelenik a net világában, olyan emberként, aki ismeri a dörgést, és tudja, hogy mi lenne és mi lesz a jó. Mivel tájékozott, és régóta üzleti tapasztalata is van a netes világban, nevezzük őt Átlagon Felüli Liberálisnak (ÁFL).

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Mi jöhet még?

2016. november 10.

Címkék: EU, Jobbik, szuverenitás, illegális bevándorlás, alkotmánymódosítás

Miután az ellenzék ellenállása miatt nem sikerült módosítani az Alaptörvényt, sok helyütt felmerül a kérdés: mi fog történni? Juncker úr elárasztja migránsokkal Magyarországot? Martin Schulz személyesen kíséri a bevándorlókat Röszkéig? Vagy lehet, jobb is, hogy nem ezzel a tartalommal fogadták el a módosítást? Folytatódik az értelmezési vita.

(Képviselők az alaptörvény hetedik módosításának végszavazása előtt. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Egy biztos: az Alaptörvény hetedik módosításával egyszerűbb lett volna a helyzet. Az általános kérdés ugyanis az, hogy hozhat-e, illetve rákényszeríthet-e az Unió olyan döntést a tagállamokra, mely meghozatalára nincs is felhatalmazása? Ennek kapcsán a módosítás – nagyon helyesen – kimondta volna, hogy az uniós „hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az Alaptörvényben foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát”. Tehát egyértelműen rögzítette volna, hogy hol kezdődik és végződik a „szuverenitás-transzfer”.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Trump a szivarszobában

2016. november 09.

Címkék: politika, USA, elnökválasztás, elit, Donald Trump

Amerikában a kampány a politikai pornó időszaka, de nemcsak ott hasít ilyenkor a pornó, többé-kevésbé így van ez szerte a világon. A fogyasztói társadalmak haszonelvű tömegkultúrája régóta lefelé nivellálja már a közízlést, márpedig egy tömegdemokráciában a politika mindig a közízlés szolgálólánya.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Balra át

2016. november 08.

Címkék: baloldal, Jobbik, Vona Gábor, kényszerbetelepítés, alkotmánymódosítás

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Nem szavazta meg a Jobbik a kényszerbetelepítés elleni alkotmánymódosítást. Vona Gábor döntése jelentősen átformálja a magyar politikai erőteret.

Az utolsó pillanatig azt gondoltam, hogy a Jobbik csak blöfföl, és végül meg fogja szavazni az alkotmánymódosítást. Nem hittem volna, hogy Vona Gábor meg mer kockáztatni egy tartózkodást vagy egy „nem” szavazatot.

(Kép forrása: itt.)

A mai nap eseményei azonban rácáfoltak erre az optimista verzióra. 

Teljes cikk

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

40 százalék

2016. november 07.

Címkék: politika, GDP, gazdaság, munkahelyteremtés, béremelkedés

Hogyan lehet meg a 40 százalékos bérnövekedés 5 év alatt?

2016-ban a nettó reálbér emelkedés meg fogja közelíteni a 8 százalékot. Kérdés, hogy ez az ütem 4-5 éves időtávon gazdasági értelemben fenntartható-e? Gazdasági fenntarthatóság alatt azt értjük, hogy az állam nem adósodik el és a munkahelyek megmaradnak.  

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

A fekete Kádár

2016. november 06.

Címkék: politika, történelem, kommunizmus, 1956, Kádár János

Míg a pesti srácok a végsőkig szembementek a diktatúrával, Kádár a végletekig megalkuvó volt: sajátjai tetemén is sorra átlépett. Ez október 23-a és november 4-e, a hősök és Kádár végső, antagonisztikus ellentéte. Kádár az elmúlás kapujában „visszatekintve mindenkit sajnált”, de bocsánatot kérni nem tudott. Emberként pálcát törni fölötte nem a mi dolgunk, de történelmi szerepét csakis október 23. ellenpólusaként tudjuk megítélni. Kádár János a magyar história fekete lapjára írta magát.

„… mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.” – olvasható Magyarország Alaptörvényének preambulumában. Hatvan évvel ezelőtt valóban csoda történt: a kommunista diktatúra és a nagyhatalmak között a második világháború után igaztalanul kialkudott, katonai jelenléttel és nemzetközi szerződésekkel megerősített világrend tizenhárom nap erejéig megdőlni látszott egy kis ország földjén. A szabadság szikrája képes volt fellobbanni egy röpke pillanatra, hogy aztán nemzetünk ismét parázsként, szinte láthatatlanul őrizze szabadságvágyának lángját egészen a rendszerváltásig.

(Kádár János)

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Hideg novemberi napok

2016. november 05.

Címkék: történelem, Magyarország, '56-os forradalom, szabadságharc, 1956

A huszadik század második fele borongós, hideg napokat hozott a legtöbb magyar családnak a Kárpát-medencében.

(Kép forrása: itt.)

A kommunizmus valósága szürke volt, és általában bosszantó. Ráadásul a kezdetek kifejezetten szörnyűek voltak. Németh László 1943-ban Szárszón még abban reménykedett: „Ha a magyar nép természete s nem mások mögéje bújt bosszúja érvényesül: bízom benne, hogy most sem kell az új Magyarországnak vérben keresztelkednie. Csak ne higgyék olvasmányaik alapján egyesek, hogy anélkül nincs is megkeresztelve.”. Tévedett. Az 1944/45-től 1989-ig tartó időszak vérfürdővel kezdődött a magyarok számára.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Hol az udvari bolond?

2016. november 03.

Címkék: politika, baloldal, MSZP, Európa, szociáldemokrácia

Mintha kór emésztené az európai szociáldemokráciát, most éppen a spanyol szocialistákhoz kellene kihívni a mentőt.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetősége leváltotta Pedro Sánchez főtitkárt, mondván, hogy Sánchez akaratuk ellenére titokban együttműködött a radikálisabb balpárttal, a Podemossal. De még nagyobb bűne, hogy ellenezte a néppárti (PP) Mariano Rajoy kormányra kerülését, ami csakis a szocialisták parlamenti voksaival jöhetett össze. Sánchez többedmagával kivonta magát a szavazásból, megsértette a frakciófegyelmet, Sánchez mehet.

(A PSOE kampányplakátja Pedro Sánchez főtitkárral.)

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

A görög gazdasági csoda

2016. október 31.

Címkék: gazdaság, Görögország, illegális bevándorlás, balliberális értelmiség, migrációs krízis

Minél szembetűnőbbek az illegális bevándorlás okozta károk, a nyugati elit annál elkeseredettebben igyekszik bizonyítani az újkori népvándorlás társadalmi-gazdasági hasznát.

(Migránsok érzeknek Görögországba.)

Nem is olyan régen a német lapok diadalittasan számoltak be a bevándorlás egyik áldásos hatásáról, Németország népességének növekedéséről. A német „babyboom” –ról festett képet árnyalja, hogy a valóságban a német nők termékenysége alig változott, míg a migráns nők amúgy is magasabb termékenységi rátája nagy mértékkel emelkedett.

Teljes cikk

Megadja Gábor

eszmetörténész

Konzerv Attila panaszai

2016. október 30.

Címkék: értelmiség, politika, társadalom, kormányzás, konzervatív

Fiktív feljegyzések egy jobboldali értelmiségi naplójából.

(Kép forrása: itt.)

2010. május 3.

Reményekkel, de félve tekintek a jövőbe. Igazán üdvös, hogy megszabadultunk a balliberális kormányzás minden tébolyától, végre talán normális mederben fognak zajlani a dolgok ebben az országban. A kulcs a normalitás – ezt kell belátnia a jelenleg kormányra kerülő jobboldalnak. Alkotmányosság, szabályelvűség. Ez nehéz lesz a kétharmad birtokában, mert mint azt Lord Actontól tudjuk, a hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál.

(…)

Teljes cikk