Káosz Macedóniában

2017. április 28.

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Soros György saját elmondása szerint az „egyensúlytalanságok specialistája”, olyan ember, aki hasznot tud húzni a káoszból. Az elmúlt évek macedóniai eseményei azt mutatják, hogy Soros maga is nagyban hozzájárul a kaotikus állapotok kialakulásához.

Macedóniában a 2014-es parlamenti választások óta állandósult a politikai felfordulás. A három évvel ezelőtti voksoláson a regnáló jobbközép kormány pártszövetsége szerzett többséget. A balliberális tábor nem fogadta el a választás eredményét, és 2015 év elejétől sorozatban szervezett kormányellenes tüntetéseket. A „civil” szervezetek a „pénznyelő” beruházások, a korrupció és a lehallgatási botrány miatt demonstráltak, a jobboldali kormány lemondását követelve. (A magyarországi tüntetésekkel való hasonlóság minden bizonnyal nem a véletlen műve.)

Teljes cikk

Kényszerbetelepítés vagy szuverenitás

2017. április 27.

Címkék: EU, Orbán Viktor, Európai Parlament, migrációs krízis, kényszerbetelepítés, balliberális elit

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Ha nem Magyarországról és egy olyan súlyos kérdésről lett volna szó, mint a kényszerbetelepítés, akkor szórakoztatónak is mondhatnánk az Európai Parlament tegnapi ülését. Orbán Viktor sokadszorra verte tönkre a balliberális politikusokat, akik szemmel láthatóan mindig nagy élvezettel sétálnak bele az újabb pofonba.

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

Pozitív narratíva

2017. április 26.

Címkék: EU, Európai Parlament, illegális bevándorlás, migrációs krízis, balliberális elit

Hosszú ideje várunk arra, hogy az Európai Unió elszánja magát a bevándorlási krízis kezelésére. A tagállamok külön-külön ugyan képesek mérsékelni a migrációs nyomást, de a hosszú távú megoldáshoz közös fellépésre lenne szükség.

Közös, megerősített határvédelemre, a menekültkérelmek Unión kívüli elbírálására, egységes kommunikációra a kibocsátó országok, és az útnak indulók felé. Uniós csúcsok sora foglalkozott már a bevándorlás problémájával, de a zárónyilatkozatok eddig nem léptek túl az evidencia megállapításán, hogy „van egy megoldandó problémánk”. Az EU mindeddig időhúzásra játszott. Most azonban az Európai Parlament végre magához ragadta a kezdeményezést, és állásfoglalást tett közzé „A menekült- és migránsáramlatok kezeléséről”.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

A francia Bajnai

2017. április 24.

Címkék: választás, politika, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, francia elnökválasztás

Legalább a közvélemény-kutatók megnyugodhatnak: ezúttal nem lőttek mellé. Kicsit ugyan túlbiztosították a dolgot, hiszen az utolsó két hétben Francois Fillont és Jean-Luc Mélenchont is az esélyesek közé sorolták, gondolván, ha váratlanul netán mégis ők futnak be, avagy kettejük közül valamelyikük, lám ők még ezt is előre megmondták.

De nem. Bejött a papírforma.

Emmanuel Macron kb. két százalékot vert rá Marine Le Penre, ők küzdenek meg egymással az elnöki pozícióért a május 7-ei második fordulóban. S persze nem kell hozzá merészség, hogy az előrejelzők ezúttal még magabiztosabban jelentsék ki a tutit: Macron minden Nemzeti Fronton kívüli erőt mozgósítva, szinte „össznépi” összefogással elnyeri majd a köztársasági elnöki címet. Még nem is érvényesítették az első forduló eredményét, de Macron mögé a nemzeti radikalizmustól ódzkodó bal- és jobboldali pártok máris felsorakoztak.

Teljes cikk

Gát Ákos Bence

alapító elnök, Duel Amical

Fillon és a francia jobboldal esélye

2017. április 22.

Címkék: politika, elnökválasztás, Franciaország, Marine Le Pen, Francois Fillon

François Fillon még okozhat a jobboldalnak kellemes meglepetést az elnökválasztások vasárnapi első fordulóján. Az Emmanuel Macront támogatók között továbbra is nagy a bizonytalanság, míg Fillon mellett egyre látványosabban állnak ki a jobboldaliak.

„Ha a következő napokban nem kerül elő újabb botrány, François Fillon tovább jut a második fordulóba” – jegyzi meg egy háttérbeszélgetésen az elmúlt hetekhez képest sokkal nagyobb magabiztossággal egy francia jobboldali szavazó. A vélemény nem az egész társadalom, csak a jobboldaliak gondolkodását mutatja, de Fillonnak az első fordulóban egyedül ez számít.

Teljes cikk

A Soros-büdzsé

2017. április 21.

Címkék: politika, költségvetés, balliberális ellenzék, Soros György, Open Society alapítvány

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Hagyjuk már a csillogó szemű civilekről szóló mesét!

Soros György a magyar belpolitika aktív szereplője. Figyelmével azonban nem csak hazánkat tünteti ki. Számos országban támogat olyan politikai szervezeteket, amelyek osztják társadalom-átalakítási elképzeléseit. Az utolsó nyilvánosság előtt folytatott kísérlete kudarccal végződött: hiába támogatta hárommilliárd forintot meghaladó összeggel Hillary Clinton elnökválasztási kampányát, az amerikai emberek Donald Trumpot választották meg.

Teljes cikk

A liberális bálványok tündökléséről és bukásáról

2017. április 20.

Címkék: politika, balliberális értelmiség, Kanada, UBER, balliberális média, Soros György

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Ugye mindannyian emlékszünk még arra, amikor nem is olyan régen az Uber a Szabad Világ jelképe volt. A menőség netovábbja.

Aki überezik, az trendi, okos, felvilágosult és fiatalos – sulykolta a baloldali sajtó. Ha nem überezel, akkor lényegében egy kőbaltás ősember vagy. Az Uber-féle „közösségi” elven működő vállalkozásoké a jövő, és azok az országok, ahonnan kitiltották vagy ahonnan kivonult az Uber, végérvényesen kikerülnek a világgazdaság vérkeringéséből, lényegében Észak-Koreával egy szintre süllyednek.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Festékhabosítás kisgatyában

2017. április 19.

Címkék: baloldal, tüntetés, provokáció, balliberális ellenzék, Kónya Péter, Gulyás Márton

Vajon hányszor lehet ugyanabba a folyóba lépni? Gulyás Márton hivatásos “aktivista” most éppen a “kívülről diktálunk a politikának” magánszámot adja elő, ami sokkal jobb kiindulási feltételek mellett öt éve Kónya Péternek és a Szolidaritás Mozgalomnak sem sikerült.

Agent provocateur – így hívják a balhécsinálókat. Van, akit a rendőrség küld, így teremtve beavatkozási lehetőséget, van, akit más. Gulyás Márton hivatásos agent provocateur “aktivista” most láthatóan egy ex-szdsz-es követelést akar a Momentum eszközeivel megvalósítani, azaz egy elhalt ötletet akar jól fotózható eszközzel feltámasztani.

A Millának, Együttnek és Szolidartásnak sem sikerült.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

A szultán majd eldönti

2017. április 18.

Címkék: EU, választás, politika, Merkel, Erdogan, Törökország, népszavazás

Győzelmével a kvázi szultáni pozícióba került Erdogan még jobban befolyásolhatja majd az európai folyamatokat. Mit sem változtat ezen, hogy diadala nem volt átütő, sőt nagyjából félbe vágta Törökországot. Szélesedő jogkörei ettől azonban még legitim jogkörök maradnak, továbbá ellenlábasai közül sem mindenki kritikátlan Európával szemben.

Ha Erdogan beváltja régóta lebegtetett fenyegetését az Európai Unióval kötött migrációs megállapodás felmondásáról, vagy akárcsak elnézi a beszivárgást, ez szerte a kontinensen még inkább helyzetbe hozhatja az Unió eddigi migrációs politikáját elutasító erőket

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

Terrorellenes küzdelem liberális módra

2017. április 13.

Címkék: Svédország, illegális bevándorlás, migrációs krízis, terrortámadás, liberális elit

Aki azt gondolta, hogy a stockholmi terrortámadás józan belátásra bírja a hírhedten migránspárti svéd médiát és elitet, az tévedett. A svéd liberálisok még egy lépést távolodtak a valóságtól.

Múlt pénteken egy radikális iszlamista terrortámadást követett el Stockholmban. Kisteherautójával egy sétálóutca járókelői közé hajtott és négy embert megölt. A terrorista illegális bevándorló volt, akit a svéd hatóságoknak nem sikerült kitoloncolni az országból.

A történtek után arra számíthattunk, hogy a bevándorláspárti svéd elit átértékeli politikáját, és a továbbiakban nem enged be gondolkodás nélkül bárkit az ország területére. A liberálisok azonban ha lehet, még tovább tolják a biciklit, és egészen abszurd ötletekkel állnak elő a terrortámadás kapcsán.

Teljes cikk