Galló Béla

politológus

A német beteg

2018. január 17.

Nem Angela Merkelről van szó, noha volt már ő is jobban. Hanem Martin Schulzról, sőt az SPD egészéről.

A szociáldemokraták elnöke épp a napokban veszi nyakába Németországot, hogy tartományi párttársait meggyőzze arról, milyen kifizetődő lenne, ha ténylegesen megkezdhetné a nagykoalíciós tárgyalásokat a CDU/CSU-val. Berlinben a múlt héten az érintett pártok még csak előzetes megállapodást kötöttek erről, a végleges döntést a hónap végi rendkívüli SPD-kongresszus hozhatja meg.

Meghozza-e vagy sem? - ez lesz a közeli napok tétje. Martin Schulz tavaly ősszel a választási kudarc után még harcosan ellenezte a korábbi nagykoalíció folytatását, mondván, hogy a szocdemek történelmi fiaskóját éppenséggel az abban játszott másodhegedűs szerepük okozta.  Mára ez már a múlté. No, nem a másodlagos szerepé, hanem az ódzkodásé. Merkelék kútba esett Jamaica-koalíciója miatt Schulz most azzal számol, hogy a szocdemek pozíciója egy esetleges nagykoalícióban ezúttal erősödhet.

Teljes cikk

Maczkó Ú. Róbert

filozófus

Politikai pedofília

2018. január 16.

Címkék: politika, tüntetés, társadalom, kampány

„Amikor a fiadat oktatod, a fiad fiát is oktatod.” /Talmud/

Van az úgy, hogy egy párt, politikai szervezet kifogy a támogatókból. Ennek számtalan oka lehet, ám a legvalószínűbb az, hogy nem tudja elhitetni a választóival: meg tudja valósítani amit ígér. Ilyenkor – többnyire – az a szokásos eljárás, hogy új pártvezetést neveznek ki, új jelszavakat hirdetnek és ami a legfontosabb: mindenütt elmondják, hogy szakítottak az előző, hibásnak bizonyult gyakorlattal, immár új céljaik vannak. Ha nagyon nagy a baj akkor még bűnbakot is megneveznek, akire rákenik az egészet és verbálisan meglincselik, ezzel bizonyítva a szakítás komoly voltát. Ez a bevett gyakorlat a demokrácia sújtotta politikai csoportosulásoknál.

Gyetvai Viktor, a "Ne menj suliba!" tüntetés egyik szervezője.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

A dilettáns esete a passzió-politikussal

2018. január 15.

A rendszerváltozás kezdete óta most vitézkedik a legtöbb frusztrált szereplő az ellenzéki politikában. A Gyurcsány-alakulatot és a Kétfarkú Kutya Pártot leszámítva, mindenki más a többé-kevésbé előrehaladott politikai neurózis tüneteit produkálja.

Gyurcsány Ferenc azért nem frusztrált, mert ő eleve passzió-politikus: ahogy más milliárdosok mondjuk „bélyegeket gyűjtenek”, ő nem. Ő történetesen politizál, neki ez a passziója. S ezúttal biztosan be is lavírozza magát a parlamentbe, vagyis most majd megint magasabb hőfokon élhet időtöltésének. Nincs feltűnő oka a frusztrációra, erre csupán a társadalomnak van, amely Gyurcsány passzióitól párszor már megégette magát.

A Kétfarkú Kutya veleszületett - minden körülmények közt fennálló - vicces önelégültségét pedig minek hangsúlyozni.

Hanem a többiek.

Teljes cikk

Fordul a szél

2018. január 12.

Címkék: külpolitika, Orbán Viktor, nemzeti érdek, szuverenitás, Brüsszel, Visegrádi 4-ek

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Az év első heteit túlzás nélkül nevezhetjük diplomáciai nagyhétnek.

Budapesten járt az új lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki – akinek az első hivatalos külföldi útja vezetett Magyarországra – illetve az ír miniszterelnök, Leo Varadkar is. Mindezek után Orbán Viktor miniszterelnök Bajorországba utazott a CSU meghívására, a minap pedig Berlinben tartott előadást a Die Welt és az Axel Springer gazdasági fórumán. A látogatások valójában csak a tavalyi évben beinduló trendet folytatják.

Az utóbbi hónapok diplomáciai sürgés-forgása szokatlannak tűnhet (a budapesti autósok talán kicsit erősebb szóval is illetnék a jelenséget), pedig valójában ez „az új normális”. Százhetven év után ugyanis ismét van önálló magyar külpolitika, ami nem egy külső erőközponthoz igazodik – Brüsszelhez, Moszkvához, Berlinhez, vagy éppen Washingtonhoz – hanem a nemzeti érdeket követi.

Teljes cikk

Pindroch Tamás

újságíró

Ellenzék: a negyven egyéni mandátum nem lenne elég

2018. január 11.

Címkék: választás, ellenzék, kampány, balliberális ellenzék

A baloldali elemzők és politikusok meggyőződése, ha a 106 egyéni választókerületből negyvenet elnyernek, megakadályozható a Fidesz-KDNP többség a parlamentben. De ez nem így van.

Egyre többen beszélnek arról a balliberális oldalon, hogy a “demokratikus ellenzéki pártok” jelöltjeinek a 106 egyéni körzetből elég negyven választókerületet megnyerni a választásokon, és máris megakadályozták a Fidesz-KDNP abszolút többségét a parlamentben.

A 2014-es választás egyéni választókerületi eredményei

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Már nem olyan vörös

2018. január 10.

Címkék: baloldal, MSZP, kampány, balliberális ellenzék, Juhász Péter

Mármint az egykori indulókban is megénekelt vörös Csepel, ahol a jelek szerint a 2014-ben győztes Szabó Szabolcs, annak idején az Együtt jelöltje, 2018-ban sem hajlandó az MSZP-Párbeszédhez átigazolni.

Pedig az utóbbi négy év alatt az Együtt nemigen erősödött, sőt: megmaradt agilis törpepártnak. Miközben persze az MSZP sem mutatott elsöprő lendületet, aligha lett életrevalóbb, sőt: váltópárti potenciálja szertefoszlott, középpártként is a végét járja.

Az Együttnél azonban így is, még agóniájában is jóval erősebb. 

De Szabó Szabolcs úr a párthűség rendíthetetlen ólomkatonájaként, tagja kíván maradni – ahogyan ő fogalmazott – „politikai családjának”.

Szabó Szabolcs hangosbeszélővel az Országgyűlésben

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Vezető német politikus támogatta a magyar migránspolitikát

2018. január 08.

Címkék: Németország, Orbán Viktor, kampány, migrációs krízis, Manfred Weber

Naná, hogy kapásból lenácizták!

Manfred Weber egy megfontolt politikus, aki pártja, a bajor CSU liberális szárnyához tartozik. Most mégis rátámadt a német mainstream média, mert szerinte a migránsválság megoldásánál a visegrádi országoknak és személy szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek kulcsszerep jut. Ezt a vitát vágja el a német mainstream média azzal, hogy néhány szerencsétlen szó miatt lenácizza Webert.

Teljes cikk

Mindennapi fake news 2.

2018. január 08.

Címkék: kampány, liberális sajtó, fake news, Hódmezővásárhely

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Egy igazi gyöngyszemre bukkantunk a liberális álhírgyártás hazai iparában.

„Térfigyelő kamerákat szereltek az ellenzék által támogatott hódmezővásárhelyi független jelölt háza elé.” – olvashatjuk a szélsőbaloldali Mérce blogon. A cikk fő állítása az, hogy a térfigyelő kamerát azért az adott helyen és időben szerelték fel, hogy megfigyelhessék a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás ellenzéki jelöltjét. Újabb ékes bizonyítéka a Magyarországon dúló megfélemlítésnek, diktatúrának és jogtiprásnak!

Teljes cikk

Pindroch Tamás

újságíró

Balos gittegylet

2018. január 05.

Címkék: Karácsony Gergely, kampány, balliberális ellenzék, V18

Erős választási kezdő tizenegy jött össze Balázs Péter egykori külügyminiszter hívására.

Döntő többségében az MSZP-SZDSZ kormányok tagjai, kisebb részben pedig az azóta darabjaira hullott MDF “útkeresői” alkotják azt az “álomcsapatot”. Először Karácsony Gergely MSZP-s miniszterelnök-jelölt árnyékkormányaként mutatta be őket a sajtó. Aztán zavar támadt az erőben, másnap már kiderült, dehogy árnyékkormány ők, csak egyfajta szavazásra buzdító ellenzéki, baloldalt támogató társaság. Tehát egyfajta balos gittegylet.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Ugyanaz a lejárt lemez

2018. január 04.

Címkék: politika, demokrácia, kampány, emigráció, jobboldali kormány

A valósággal szembesülve a progresszió megveszekedett hívei először általában tagadni igyekeznek azt, sokszor pedig egyenesen fantazmagóriákba menekülnek. Ez lényegében 1989 óta így van, a haladó értelmiség azóta képtelen elszakadni rémképeitől és mániáitól.

Egyik rögeszméjük a politikai emigráció: a bőröndök régóta becsomagolva várják menekülni készülő gazdájukat az egykori Kertész-Lovas szemantikai csörtétől függetlenül. De a becsületes bőröndök hiába várakoznak a mai napig, hiszen Tamás Gáspár Miklós képes volt leírni a hvg.hu felületén Ausztriáról: „Már megint egy hellyel kevesebb, ahová érdemes emigrálni.”

Azután vegyük például a sajtószabadság helyzetét (lásd itt, itt és itt): tévedés, hogy 2010-óta van veszélyben! Már 1993-ban megszűnt, gondoljunk csak a La Stampa címoldalán megjelent, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök által jegyzett, „Európa segíts!” című írásra. Ebben a haladás azóta boldoggá avatott kiválasztottja ekképpen jellemezte a médiapiacot: "Magyarországon az információ rab, mint a kommunista időkben”; illetve: „Az ellenzék nem tud a néphez szólni, és ez súlyos, mindenek előtt a választás előtti időszakban”; továbbá „A kormányon lévő konzervatív párttal ellenkező minden hangot elnémítottak”. Értik, 1993, amikor Forró Tamás, Juszt László, Havas Henrik, Bánó András és a többi ikon a Nap-Keltében, a Népszabadságban, a Hócipőben, a Népszavában és mindenhol ott volt. Mellettük Hankiss Elemér tévéelnök és Gombár Csaba rádióelnök szinte magányosan vívta hősies harcát az áporodott nacionalizmus és a Horthy-restauráció ellen.

Végül pedig, annak illusztrálására, hogy ezek a megátalkodott reakciósok már harminc éve készek a legvégsőkig elmenni, nézzük meg két igazán progresszív jövőkutató jóslatát.

Teljes cikk