Mindennapi fake news

2017. május 16.

Címkék: politika, balliberális média, álhírek, fake news

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Magyarországi álhír-szemle.

Álhír:

Orbán Viktor pekingi útja kapcsán a független újságírás felkent papjai (itt és itt) nem késlekedtek beszámolni arról, hogy a miniszterelnök megkoszorúzta a több ezer áldozatot követelő Tienanmen téri vérengzés felelőseinek állított emlékművet.

Valóság:

Az emlékmű, amit a miniszterelnök megkoszorúzott valójában a 19-20. század kínai mártírjainak és forradalmárainak állít emléket, akik életüket és vérüket adták Kína függetlenné válásáért. Az emlékművet egyébként egy sor nyugati politikus is megkoszorúzta már, sőt, a balliberális tábor kedvence, Göncz Árpád is.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Az erózió éve

2017. május 15.

Címkék: politika, Európa, geopolitika, választások, liberális elit

Lassan itt a június, a felező hónap, s az már világos, hogy 2017 még nem a lázadás éve lesz, de nem is a diadalittas neoliberális visszarendeződésé. Ha már a jelzőkhöz ragaszkodunk, akkor sokkal inkább a folytatódó erózióé. A különféle választási eredményekből ugyanis leginkább az olvasható ki, hogy a politika még mindig nem képes érzékeny füllel meghallani a fenyegető társadalmi morajlásokat; új problémákat kezelne makacsul a régi módon.

Kontinensünk legnyugodtabb szeglete Skandinávia, arrafelé a bal- és a jobbközép egyaránt szembeszegül a társadalmat minden áron maga alá gyűrő, széttrancsírozó neoliberális gazdaságpolitikával. Feszültségek a skandináv országokban is akadnak, de a többiek alighanem szívesen cserélnének velük. Norvégia, Svédország, Dánia versenyképes világpiaci szereplők, anélkül, hogy ezzel alapjaiban rendítették volna meg középosztályaik jóléthez szokott szociális komfortérzetét. Idealizálni persze ezt a modellt sem kell, bár nem ártana kissé közelebbről venni szemügyre.

Teljes cikk

Felkészül az Osztrák Szabadságpárt

2017. május 14.

Címkék: választás, politika, Ausztria, kampány, liberális elit

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A mainstream elit már épp kezdett megnyugodni Macron győzelmének hírére, amikor váratlan csapás érte őket egy olyan helyről, ahonnan a legkevésbé számítottak rá: Ausztriából.

Az establishment pártok helyzete egyre bizonytalanabb Európában. Radikális, rendszerellenes erők sora cáfol rá a választási előrejelzésekre, miközben olyan pártok tűnnek el a süllyesztőben, amelyek éveken, évtizedeken át megkerülhetetlen elemei voltak az európai politikának.

Ilyen helyzetben nem is meglepő, hogy a mainstream elit „sikert” lát ott is, ahol az legfeljebb nyomokban felfedezhető fel. A márciusi holland parlamenti választás után is pezsgőt bontva ünnepeltek, pedig azon a voksoláson valójában megbukott a mainstream liberális politika. Mark Rutte kormányfő csak azért tudott elsőbbséget szerezni, mert ideiglenesen magára öltötte a bevándorlásellenesség álarcát. A francia elnökválasztást szintén önfeledt örömmel fogadta a mainstream elit, miközben Marine Le Pen az előző elnökválasztáshoz képest szinte megduplázta szavazóinak számát.

Teljes cikk

Fizetett tüntetők

2017. május 11.

Címkék: politika, tüntetés, Facebook, Donald Trump, francia elnökválasztás

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Donald Trump elnökké választása óta az Egyesült Államokban rendszeresek a Trump-adminisztráció ellenes kisebb-nagyobb demonstrációk. A sok esetben erőszakba torkolló tüntetések több szempontból is kérdéseket vetnek fel.

Sokak szemében már az is visszatetsző volt, hogy Trump győzelmét követően számos amerikai egyetemen és főiskolán szüneteltették az oktatást és halasztottak el vizsgákat, a tanárok és diákok „sokkos állapotára” hivatkozva. Így az érintett intézmények dolgozói és tanulói gond nélkül vehettek részt a Trump-ellenes tiltakozásokon.

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

Migránsokkal a demográfiai problémák ellen?!

2017. május 10.

Címkék: Németország, demográfia, Európa, illegális bevándorlás, migrációs krízis

Az illegális bevándorlás nem probléma, hanem maga a megoldás – így szól a Soros György-féle álláspont a migrációs krízis kapcsán. Soros évi 1 millió – újabban csak évi fél millió – migránst „javasol” az Európai Uniónak. Elképzelésével nincs egyedül, sokan osztják véleményét a mainstream európai elitben, többek között a frissen elnökké választott Emmanuel Macron is.

Egy minap megjelent cikk arra enged következtetni, hogy ezen az állásponton van a magát „polgári jobbközép” lapnak valló Heti Válasz is. Legalábbis nehéz másként értelmezni a hetilap online felületén „Egy helyi kutatás felülírja a menekültekről gondoltakat.” címmel megjelent írást. A cikk szerzője a kölni székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet  tanulmánya alapján bizonyítottnak látja az elképzelést, hogy Európa demográfiai gondjait csakis bevándorlással lehet orvosolni. Meglepő fordulat egy jobboldali laptól, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy az írás hemzseg a csúsztatásoktól. Lássunk néhány példát!

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Gyurcsány, Bözsi néni, a 13. havi nyugdíj és az igazság teljes kibontása

2017. május 09.

Címkék: MSZP, Gyurcsány Ferenc, DK, nyugdíj, 13. havi nyugdíj

Nem osztogatják, hanem fosztogatják! – a jereváni rádió híre a 13. havi nyugdíjról is szólhatott volna. Gyurcsány Ferenc pár soros bejegyzésével akarta a 13. havi nyugdíj megszüntetésének felelősségét hivatali utódjára tolni, elvégre 2018-ban nem Bajnai küzd politikai túléléséért és a nyugdíjasok szavazataiért.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon a 13. havi nyugdíj megszüntetésének évében, az MSZP kongresszusán.

Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna! – Gyurcsány Ferenc szerint Bözsi néninek nincsen igaza, mert az ő kormányzása alatt végig volt 13. havi nyugdíj, és azt csak a Bajnai-kormány szüntette meg. Az első hallásra hihető mondattal azonban a “szenvedélyes igazságbeszéd” műfaj megteremtőjének és koronázatlan bajnokának ismét nem sikerült az igazság minden részletét kibontani.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Macron vagy Schulz

2017. május 08.

Címkék: választás, MSZP, balliberális ellenzék, Emmanuel Macron, francia elnökválasztás

Macron minapi győzelme vajon nem csábíthatja-e arra Botka Lászlót, hogy bár május végén úgy tűnik, az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként vág neki majd a 2018-as választásoknak, ám a voksolásig hátralévő időben ennek ellenére mégis minél inkább el kellene határolódnia a szocialistáktól?

Korántsem légből kapott a kérdés, még kevésbé akadémikus. Európai, sőt az egész nyugati világban trendi, hogy a hagyományos bal-jobb törésvonalakon úgymond túllépett már az idő, ma sokkal inkább a globalizmus versus nemzetközpontú felfogások küzdelme zajlik, bármit jelentsen is ez konkrétan az egyes országokban.

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

A szakértelem álcája

2017. május 04.

Címkék: illegális bevándorlás, migrációs krízis, Soros György, Loretta Napoleoni

Nem tudjuk őket megállítani! – szögezi le Loretta Napoleoni terrorizmuskutató az újkori népvándorlás kapcsán. A háttérben pedig felbukkan Soros György.

Loretta Napoleoni olasz újságíró, politikai elemző a minap interjút adott a hvg.hu-nak. A beszélgetés apropója Napoleoni legújabb, a HVG Könyvek kiadásában megjelent Emberkereskedők című könyve, amelyben a szakértő az Iszlám Állam és az embercsempészek együttműködését elemzi.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Május elsejei tüntetések: Felvonulók kérték

2017. május 02.

Címkék: baloldal, Jobbik, kampány, május elseje, balliberális ellenzék

A munka ünnepén is folytatódott az ellenzéki pártok helyezkedése, ahol mindenki a szokott formáját hozta. Az MSZP a Jobbikkal versenyezve osztana helikopterpénzt, Gyurcsány a többieket osztotta, a törpepártok észt osztottak, miközben a Momemtum Mozgalom a jól bevált vonulásos tüntetéssel előzte be a teljes mezőnyt.

Amióta a baloldali piacvezető MSZP politikai sorsát Botka Lászlóhoz kötötte, egy tapodtat sem léptek a beígért, és az ellenzéki szavazók által nagyon várt választási szövetség felé. A március végére ígért összefogás érdeklődés hiányában elmaradt, a határidőt a május végi kongresszusig hosszabbították meg. Mintha addig bármi is változna.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Miről tárgyalt Soros Brüsszelben?

2017. április 29.

Címkék: EU, Jean Claude Juncker, illegális bevándorlás, migrációs krízis, Soros György

30 milliárd eurós hitelfelvétel évente. Maradhat? Esetleg nem kérnek mellé egy szintén euró tízmilliárdos ukrán adósságkonszolidációt? - a sejtések szerint nagyjából erről beszélt Soros György amerikai állampolgár, tőzsdespekuláns az Európai Unió motorjának is nevezett Európai Bizottság elnökével. Brüsszelben. Vajon milyen irányba húz az a motor???

Soros György amerikai állampolgár mintha hazajárna az EU legfontosabb intézményeibe. Legutóbb tavaly június végén osztotta meg politikai megrendelését gondolatait az EP-vel, ahol a 751 képviselő közül egy frissen kiszivárgott jelentés szerint 226 emberre számíthat az “önzetlen filantróp”.

Teljes cikk