Identitásválságban a Jobbik

2016. október 19.

Címkék: Jobbik, ellenzék, betelepítési kvóta, kvótareferendum, alkotmánymódosítás

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A szélsőjobboldali párt mára elveszítette legfontosabb témáit és legmarkánsabb pozícióit, most pedig saját szavazói ellen fordul a betelepítési kvóta kapcsán.

(Kép forrása: itt.)

A Jobbik hosszú ideje küzd a kihívással, hogy megteremtse és megtartsa helyét a politikai palettán. Egyrészt, a párton belüli feszültségnek hosszú ideje vannak félreérthetetlen jelei, egyre gyakoribbak a nyilvánosság előtt zajló, személyeskedő viták. Másrészt, az ellenzékben töltött évek során a Jobbik elveszítette legfontosabb témáit, és egyre inkább úgy tűnik, identitását is.

Teljes cikk

György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Hogyan hangolható össze a munkaerőhiány és munkaerő-felesleg? I.

2016. október 19.

Címkék: oktatás, gazdaság, munkaerőpiac, munkanélküliség, gazdaságpolitika

A köznevelés és szakképzés átalakítása a munkaerőhiány felszámolását szolgálja, de bőven akad még tennivaló.

Magyarországon napjainkban egyszerre figyelhető meg munkaerőhiány és munkaerő-felesleg. Orbán Viktor miniszterelnök 2016. 10. 16-án úgy nyilatkozott, „elfogyott a munkaerő Magyarországon”, miközben továbbra is 227 ezer munkanélküli volt nyilvántartva hazánkban (KSH, 2016. 09.), továbbá foglalkoztatási rátánk 4 százalékponttal elmarad a visegrádi országokétól és 8 százalékponttal a német foglalkoztatási rátától. Hozzá kell tennünk, hogy foglalkoztatási rátánk még így is 25 éves csúcsán van. 1991 óta soha nem dolgoztak ennyien az elsődleges munkaerőpiacon Magyarországon mint most.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Melyik nő magasabbra, a szegfű, vagy az olajfa?

2016. október 18.

Címkék: MSZP, Gyurcsány Ferenc, balliberális ellenzék, balliberális értelmiség

Az október 23-i megemlékezések jól mutatják a balliberális oldal megosztottságát. Négy éve ilyenkor Bajnai Gordon választási pártja még egyetlen nagy központi rendezvényen bonthatott zászlót, idén viszont már legalább 2-3 kisebb tüntetés lesz. Az MSZP továbbra is piacvezető helyét félti a baloldalon, miközben a fővárosi értelmiségi szalonokban újabbnál újabb terveket szövögetnek. Most éppen (újra) az olasz Olajfa a sláger.

(A legutóbbi "Olajfa" születése, 2013. október 23-án.)

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

2016. október 17.

Címkék: politika, sajtószabadság, Gyurcsány Ferenc, népszabadság, őszödi beszéd

Azért van abban valamiféle romantikusan groteszk, hogy a Népszabó-ügy margóján Gyurcsány Ferenc aggódik a sajtószabadságért. Ő, aki nyíltan beszélt újságírók „fölkészítéséről” Balatonőszödön. A szólásszabadság koronázatlan királya, aki utasításba adta, hogyan lehetetlenítsen el az állam egy napilapot. Helyben vagyunk.

(Gyurcsány Ferenc a HírTV-ben.)

Teljes cikk

Válasz Szőnyi Szilárdnak

2016. október 14.

Címkék: politika, történelem, kormányzás, ellenzék

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

"Periklész halála után a bekövetkező események hamarosan ráébresztették az athéniakat, hogy kit veszítettek el benne, és őszintén meggyászolták..."

"...Akik életében nehezen viselték el hatalmát, s úgy érezték, hogy Periklész nagysága elhomályosítja őket, amikor nyomban halála után más szónokokkal és népvezérekkel kísérleteztek, kénytelenek voltak beismerni, hogy senki nem volt nála mértékletesebb a hatalom gyakorlásában, sem magasztosabb, szelídebb jellem. Kitűnt, hogy gyűlölt hatalma, amelyet annak idején egyeduralomnak és zsarnokságnak neveztek, valójában az állam biztonságának védőbástyája volt. A közállapotokat mérhetetlen gonoszság és romlottság hatotta át már az ő idejében is, de Periklész határt szabott neki és elfojtotta; nem hagyta napvilágra jönni, és megakadályozta, hogy gyógyíthatatlan bajjá növekedjék."

/Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok/

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Kvóta-kísérlet francia módra

2016. október 13.

Címkék: Franciaország, illegális bevándorlás, calais-i menekülttábor, migrációs krízis, kényszerbetelepítés

A francia kormány megkezdte a calais-i „dzsungel” felszámolását. A migránsok szétosztása tüntetéseket, atrocitásokat és félelmet provokál országszerte.

(Francia rendőr és illegális bevándorlók Calais-ben.)

A múlt héten 44 afgán férfi érkezett egy Párizs melletti község menekültszállássá alakított, használaton kívüli kórházépületébe. Fogadtatásukról sok mindent elmondható, csak az nem, hogy szívélyes lett volna. Betelepítésük előtt az menekültszállásnak kijelölt épületet megpróbálták felgyújtani, később pedig a néhány ezres település több száz lakosa tüntetett az intézkedés ellen. A település lakosai dühösek és félnek. Dühösek a kormányukra, amely a fejük felett határozott úgy, hogy migránsokat telepít községükbe. És félnek attól, hogy náluk is a kölni szilveszterhez hasonló támadások következhetnek – hiszen a menekültszállóra csak és kizárólag felnőtt férfiak érkeztek.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Baloldali összefogás: Indul a 2. évad!

2016. október 11.

Címkék: választás, politika, Gyurcsány, baloldal, kampány, balliberális ellenzék

Ahogyan közeledik a 2018-as választás, úgy indul a mocorgás a baloldalon. Ötletekből most sincs hiány, ám ami szépen mutat a tervezőasztalon, az nem mindig működik a valóságban.

Nézzünk szét az idestova tíznél is több balliberális párt és pártocska világában!

(Baloldi összefogás 2014.)

A baloldal olyan, mint a Bourbonok! Semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek. A 2018-as választásra készülve mintha 1:1 az összefogás 2013-as menetrendjét porolnák le. Az MSZP a választókerületekben, a liberális médiapártok országos szinten tartanának előválasztást. A DK eddig űzte maga előtt a többi pártot, ám Gyurcsányék most két szék között könnyen a pad alá eshetnek.

Teljes cikk

Szolidaritásról és sajtószabadságról

2016. október 10.

Címkék: politika, MSZP, sajtószabadság, népszabadság, sajtó

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Minden részvétem azoké, akiknek megrendült az egzisztenciája a Népszabadság bezárása miatt. Sajnálom őket emberként, hogy egy ilyen bizonytalan helyzettel kell megbirkózniuk. Az is igaz azonban, hogy többen osztoznának ebben a részvétben, ha a baloldali média nem gyújtott volna örömtüzet minden alkalommal, amikor nehéz helyzetbe kerültek jobboldali kollégáik.

Például 2002-ben, amikor jobboldali sajtómunkatársakat tucatszám bocsátották el állásaikból, vagy amikor két évvel ezelőtt közel harminc újságírójától vált meg a Magyar Nemzet. A baloldal részéről akkor sem igazán működött az együttérzés parancsa, amikor G. Fodor Gábor vagy a Demokrata megvert újságírója mellett kellett volna kiállni. Arra viszont emlékszem, hogy 2002-ben, amikor a Fidesz a közszolgálati tévé megosztását kérte, akkor így hangzott Medgyessy válasza: „Akinek tévé kell, vegyen magának”. Az akkor óriási médiafölényben lévő baloldal részéről halk kuncogás volt a reakció. Ezért bár az egzisztenciájukat veszített embereket sajnálom, a Népszabadságért hullajtott könnyeket álságosnak érzem.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Túl a törvényeken

2016. október 08.

Címkék: társadalom, Facebook, hacker, Yahoo, adatvédelem

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A Facebook után újabb internetes óriásmulti keveredett botrányba a felhasználók személyes adataival való visszaélés miatt. Most a Yahoo-felhasználókon a sor, hogy aggódni kezdjenek.

(Kép forrása: itt.)

Az elmúlt hetekben két botrány is napvilágot látott a Yahoo internetes multióriással kapcsolatban. Szeptember végén az amerikai email-szolgáltató hivatalosan is bejelentette, hogy 2014-ben közel félmilliárd Yahoo-felhasználó adatait lopták el. A hackerek olyan személyes információkhoz is hozzájutottak, mint a születési dátum, a különböző jelszavak és telefonszámok. Közleményében a cég arra kérte felhasználóit, hogy változtassák meg jelszavukat – ami, két évvel az adatok kiszivárgása után annyit ér, mint halottnak a csók.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

Kultúrszemét - szelektáljunk!

2016. október 07.

Címkék: társadalom, kultúra, tévé

Az elmúlt évek egyik jelentős vívmánya, hogy immár nemcsak nyugati különlegesség és valamiféle úri huncutság, hogy a kukák több színben pompáznak, és más-más színűbe kerül a műanyag, az üveg és a szerves hulladék. Végre idehaza is kitanultuk a szelekciót, s jobb helyeken válogatjuk szemetünket, tudván, hogy mindezzel a környezetünket óvjuk.

Gyermekeink már az oviban „kukáznak”, gyűjtik a műanyagflakonokat, használt elemeket, s rosszalló pillantásokkal mérik végig azon társaikat, akik nem a megfelelő színű gyűjtőedénybe helyezik a hulladékot.  És ez jól van így, környezetünk védelmének e fontos aktusa, a szelektálás lassacskán beívódik társadalmunk tudatába.

Teljes cikk