György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Trump csapdája

2017. március 28.

Címkék: politika, gazdaságpolitika, Donald Trump, Obamacare, unortodox

Nem lehet egyszerre a szavazók és a lobbisták kedvében járni.

Van itt egy helyzet. A Trumpra szavazók jelentős része az Obama által végrehajtott egészségügyi reform haszonélvezője. Lehet kritizálni az Obamacare-t átgondolatlansága  miatt, de nem kétséges, hogy ami előtte volt, az a fejlett világ szégyenfoltja. A GDP közel 20 százalékából tartottak fenn egy olyan egészségügyi rendszert, ami az állampolgárok 10 százalékának nem biztosított hozzáférést az egészségügyhöz. Voltak olyanok, akik nem tudták megfizetni az egészségbiztosítást, és akadtak olyanok is, akiket a magánbiztosítókból álló biztosítási rendszer nem volt hajlandó biztosítani. (Az európai országok zömében a GDP-jük 7-11 százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra, ennek ellenére mégis magasabb vagy közel azonos szolgáltatási színvonalat biztosítanak ráadásul minden állampolgáruk számára, mint az amerikai egészségügy.)

Teljes cikk

Balliberális tábor 2017

2017. március 24.

Címkék: politika, balliberális értelmiség, balliberális média, baloldali ellenzék

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Az elmúlt napokban a baloldali megmondóemberek ismét szintet léptek.

Haladjunk sorban.

Havas Henrik, Iván Júlia (Amnesty International) és beszélgetőtársaik az ATV műsorában arról diskuráltak, milyen jó lenne, ha az Egyesült Államok elitcserét hajtana végre Magyarországon. Hasonlóan ahhoz, ahogy ezt Brazíliában, Dél-Koreában vagy Ukrajnában tették.

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

A Helsinki Bizottság esete a demokráciával

2017. március 23.

Címkék: politika, illegális bevándorlás, migrációs válság, Helsinki Bizottság, Emberi Jogok Európai Bírósága

Soros György, strasbourgi bíróság, vörös csillag, emberi jogok, Sajó András, bangladesi migránsok. Mi a közös bennük?

A Magyar Helsinki Bizottság.

Iliasz Iliasz és Ali Ahmed bangladesi származású migránsok. 2015 őszén érkeztek Európába, de a röszkei tranzitzónánál tovább nem sikerült eljutniuk. Visszatoloncolták őket Szerbiába. A puszta véletlennek köszönhetik szerencséjüket, hogy a Soros György támogatását élvező Magyar Helsinki Bizottság a szárnya alá vette őket. A Bizottság ügyvédet biztosított számukra ahhoz, hogy bepereljék Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt.

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Konteó?

2017. március 22.

Címkék: szuverenitás, illegális bevándorlás, embercsempészet, migrációs krízis, Helsinki Bizottság, Emberi Jogok Európai Bírósága

A világ nem egy nagy összeesküvés – hanem sok kicsi. És tényleg. A straßburgi bíróság múlt heti döntése alapján ugyanis kimutatható együttműködés van a szupranacionális bíróságok, az emberi jogi fundamentalista jogvédők és az embercsempészek között.

Van az úgy, hogy az embert elkezdik érdekelni a világ dolgai. Először hajlamos elfogadni a leegyszerűsítő, konspiráció-szagú elméleteket, melyek a feltételezetten természetes intellektuális hajlammal szemben tuskószagú megoldásokat kínálnak a sokismeretlenes egyenletekre. A „one-size-fits-all” korszak után következik a különböző vélemények és magyarázatok univerzumának megismerése. Az ember ilyenkor azt gondolja (magáról), hogy kiemelkedett a múlt susnyásából és kellőképpen tudományos hangulata megengedi a részleteken, a szakmai (al)kérdéseken történő bíbelődés kulturális nagyvonalúságát. Hisz az mégsem lehet, hogy bonyolultnak és összetettnek látszó problémakörökre a józan észen alapuló, az értelmiség által „primitívnek” tételezett magyarázatok adhatók – az nem lehet, hogy a semmiről írtak és szerkesztettek tengernyi irodalmat tudósok, akadémikusok, szakértők.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Össze nem illő páros

2017. március 21.

Címkék: Oroszország, Angela Merkel, kereskedelem, geopolitika, NATO, Donald Trump

Akár hosszantartó és súlyos következtetéseket is levonhatunk Donald Trump és Angela Merkel washingtoni találkozójából. Pedig az elnök ciklusa elején tart még, a kancellárasszony ezzel szemben a végén, így aztán elvileg mindkettőnek jól jöhetett a másik fontos társaságában mutatkozni.

Trump bizonyíthatta, hogy szokatlan stílusa ellenére jól érti a nemzetközi politika csízióit, Merkel meg a maga temperált visszafogottságában a felelős globális partner szerepét alakíthatta.

Közös sajtótájékoztatójukon szépen el is játszották ezt a variációt, ám az idill nem sokáig tartott.

A lényeget illetően ugyanis sokkal csúnyább a mérleg.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Botka luxusadója: Matekból elégtelen, leülhet!

2017. március 20.

Címkék: MSZP, feltétel nélküli alapjövedelem, populizmus, balliberális ellenzék, Botka László

A március elejére beígért közös lista és nagy ellenzéki összefogás helyett lejárt szavatosságú ígéretek (mint pl. a 2014-ben egyszer már érdeklődés hiányában elbukott “alapjövedelem”) és újabb (egyszer már behajthatatlannak bizonyult) adók szerepelnek Botka programjában. Az osztogatás és fosztogatás között sehogyan sem jön ki a matek!

Botka László és a DK között javában dúl a cicaharc. Az ígéretek ellenére sem sikerült március elejére tető alá hozni a nagy összefogást és a közös listát, ezért a balliberális térfél két “nagy” pártja saját B-tervén dolgozik, és felelőst keres. Leginkább a másik pártban.

Élvezetes dolog kettejük szócsatáját olvasni, az oda- és visszavágások sora kommunikációs szempontból — és talán akaratuk ellenére — e két pártra irányítja a figyelmet. Juhász Péterék füttyögése emellett csak egynapos hír, mehetnek még több sípot venni, ha látszani akarnak a hírversenyben.

Teljes cikk

Orbánnak megint igaza volt

2017. március 17.

Címkék: EU, politika, Angela Merkel, Orbán Viktor, illegális bevándorlás, migrációs krízis, EU-török paktum

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

De nem úgy, mint Besenyő Pista bácsinak, hanem tényleg.

Az Angela Merkel által menedzselt, majd 2016 márciusában életbe lépett EU-Törökország paktumot az európai elit és a mainstream média is „áttörésként” fogadta a migrációs krízis megoldásában. A megállapodás értelmében Erdoganék 3 milliárd euró fejében vállalták, hogy gátat szabnak a migránsáradatnak. Ez a paktum szerint azt jelenti, hogy a törökök visszafogadják az Európába illegálisan érkezett bevándorlókat, és biztosítják, hogy Törökországból csak legális úton juthassanak menekültek Európába.

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

A multikulti határai

2017. március 16.

Címkék: választások, kampány, migrációs krízis, Geert Wilders, Hollandia, török konfliktus

Bár a liberális tábor önfeledten ünnepli a holland parlamenti választás eredményét, Mark Rutte éppen azért tudott elsőbbséget szerezni, mert átvette Wildersék bevándorlásellenes témáit.

Januárban Rutte migránsellenes hirdetést tett közzé a holland napilapokban: Azoknak az embereknek, akik „nem hajlandóak alkalmazkodni, és bírálják az értékeinket”, „normálisan kell viselkedniük, vagy el kell menniük” – fogalmazott a miniszterelnök. A sorok akár Wilderstől is származhatnának. Az utóbbi időben pedig Rutte tőle szokatlan vehemenciával esett neki az Európában kampányoló török kormánynak.

2016 februárjában Rutte még széles mosollyal köszöntötte a török miniszterelnököt Hollandiában.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Az álmok győzelme

2017. március 15.

Címkék: történelem, emlékezetpolitika, március 15, nemzeti ünnep, megemlékezés

„A földi tüzet a magas álmok vigyázzák” (Weöres Sándor)

169 évvel ezelőtt Magyarországon nem volt hiány az álmokban. Ironizálva persze rávághatnánk: azért, mert az ország lakosainak többsége mintegy félálomban szenderegve élte az életét. Az ország mozdulatlansága azonban csak látszólagos volt, hiszen 1848-ban már közel három évtizede küzdöttek a reformkor közéletének nagyjai, hogy a magyar nemzet ismét lábra álljon. Erő is volt azonban ebben a mozdulatlanságban: a hirtelenkedéstől, a fölösleges változtatástól való ódzkodás. Erő és tehetetlenség mintha egymást kerülgette volna. Magyar nevek ugyan szerepeltek az európai történelemben az elmúlt századokban is, de Magyarország önálló szereplőként nem jött szóba. Belső alkotmányát megőrizte a királyság, de idegen királyai csak nyírni való juhokként tekintettek ránk. Másodosztályú tartomány voltunk, amit éppen csak annyira és úgy kell fejleszteni, hogy abból nemzeti összefogás ki ne alakuljon. A labancok utódai nem hittek a nemzeti önállóságban, míg a kurucok új nemzedéke azt mondta: „A haza minden előtt”. A Habsburg-házból származó nádorok álltak a nemzeti fejlesztések mellé, míg egyes hazai főrendjeink és követőik gond nélkül paktáltak a birodalmi centrummal az ország rovására.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

890 ezer migráns, 23 milliárd euró, maradhat?

2017. március 14.

Címkék: Németország, Angela Merkel, gazdaság, költségvetés, Martin Schulz, illegális bevándorlás, migrációs krízis

2015-ben hivatalosan 890 ezer migráns érkezett Németországba. Legalábbis ennyiről tudnak. A minap kiderült, hogy a német állam 2016-ban 23 milliárd eurót költött rájuk. A német politikusok szerint ez egy “jó befektetés”, amit a “menekülők” a munkájukkal fizetnek majd vissza. Összehasonlításul: jelenleg a migránsok kb. 10-15 százaléka dolgozik, és Törökország az EU-tól két évre 3+3 milliárd eurót kap az ottani 3 millió szír menekült ellátására.

"Dolgozni akarunk, nem aludni!"

Meg kell hagyni, Soros György ért a számokhoz! A főspekuláns tavaly az Európai Parlamentben még évi 30 milliárd euró hitel felvételét javasolta az EU-nak, az általa korábban befogadni javasolt évi egymillió migráns új életének integrációjának finanszírozására. A nagyságrend stimmel, bár a német számok azt mutatják, hogy a Soros által 2015-ben javasolt évi 15 ezer euró (kb. 4,5 millió forint) helyett átlagban 26 ezret (kb. 8 millió forintot) költöttek minden egyes migránsra. Mindig is tudtuk, Nyugat-Európa drága hely. A 23 milliárd euróban (ami kb. két Paks 2 árának felel meg) csak a költségvetési kiadások vannak benne, az önkéntesek munkája nincsen!

Teljes cikk