Megadja Gábor

eszmetörténész

A forradalom felfalja a józan észt

2016. november 28.

Címkék: diktatúra, kommunizmus, Fidel Castro, liberális elit

A forradalom csak akkor elítélendő, megvetendő, ha barna vagy fekete. Ha a buli színe vörös, akkor mindjárt más a helyzet.

(Fidel Castro és Nyikita Hruscsov 1963. május 1-jén a moszkvai Vörös téren.)

„Noha ellentmondásos személyiség volt, mind hívei, mind becsmérlői elismerték a német nép iránti odaadását és szeretetét, a nép pedig hosszú időn át ragaszkodott a Führerhez. (...) Adolf Hitler egy emberfölötti nagyságú vezető volt, aki közel két évtizedig szolgálta a népét. Legendás forradalmár és szónok volt, aki jelentősen felfejlesztette Németország oktatási és egészségügyi rendszerét. Apám nagyon büszke volt arra, hogy barátjának hívhatta, és amikor ő elhunyt, alkalmam volt találkozni Adolffal”.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

A működő szocializmus nem létezik

2016. november 27.

Címkék: politika, baloldal, kommunizmus, Kuba, Fidel Castro

Fidel Castro és Che Guevara képének nem pólókon, hanem legfeljebb lábtörlőkön a helye.

(Fidel Castro)

1966. május 27-én 166 kubait végeztek ki. Mielőtt azonban kivégezték volna őket, átlagosan hét pint [három és fél liter] vért vettek le tőlük. Pintenként 50 dollárért adták el vért az észak-vietnami kommunista rezsimnek. Egy felnőtt ember testében átlagosan 5-6 liter vér van; ha 3,5 liternyi vért levesznek, az eszméletvesztést és bénulást okoz. A vérvétel után két milicista egy hordágyra rakta az áldozatot, és átvitte a kivégzés helyszínére.

Teljes cikk

Gát Ákos Bence

alapító elnök, Duel Amical

Fillon az élen: nagy meglepetés a francia jobboldali előválasztásokon

2016. november 25.

Címkék: választás, jobboldal, Nicolas Sarkozy, Franciaország, Francois Fillon

A volt francia elnök, Nicolas Sarkozy az első fordulóban kiesett, a két egykori miniszterelnök egyike, Francois Fillon vagy Alain Juppé lesz a jobboldali elnökjelölt. A Brexit és a Trump-győzelem után újra tévedtek az elemzők. Mi magyarázza a meglepetést?

(Francois Fillon, a jobboldali előválasztás első fordulójának győztese.)

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

No-go városok Svédországban

2016. november 24.

Címkék: Svédország, illegális bevándorlás, migrációs krízis, zöldek, no-go

A svéd kormány egész városok felépítését tervezi az országba özönlő migránsok számára.

2015-ben rekord számú, 163 000 migráns érkezett Svédországba. A bevándorlók elszállásolása már rövid távon is problémákat okozott: kezdetben az üresen álló lakásokat töltötték fel migránsokkal, de a svéd kormány Migrációs Irodájának hamarosan kreatívabb megoldásokat kellett találnia. Miután az üres lakások elfogytak, hotelekben szállásolták el a bevándorlókat. Amikor pedig ezek is megteltek, az északabbra fekvő síparadicsomok szálláshelyei következtek.

(Bevándorlók a stockholmi pályaudvaron.)

Teljes cikk


Galló Béla

politológus

Mindörökké Merkel?

2016. november 22.

Címkék: EU, politika, Németország, Angela Merkel, Donald Trump

Merkel titkát, most hogy a „Mutti” immár negyedszerre rugaszkodna neki a kancellárságnak, sokan próbálják megfejteni.

Jéghideg, matematikailag kiszámított profizmusát, taktikai érzékét emlegetik, továbbá, hogy szolid, tantis külseje milyen elszánt, sőt kőkemény politikust takar, olyat, aki professzori szinten ismeri a hatalom mikro- és makro-fizikáját. Most is szinte milyen észrevétlenül jött ki abból a veszélyes hullámvölgyből, amit migrációs politikájával okozott magának. Népszerűsége emiatt drasztikusan csökkenni kezdett, de a Bild am Sontag (persze jól időzített) felmérése szerint pillanatnyilag már megint a szavazók többsége óhajtaná, hogy folytassa kancellárságát. Még a szociáldemokrata szavazók ötvenöt százaléka is odavan érte; az SPD-nek ez több mint rossz hír: komoly figyelmeztetés.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

Apa, anya, gyerekek

2016. november 19.

Címkék: társadalom, gender, család, Európa

Mielőtt a she és he végképp feloldódna egy semlegesnemű elegyben és mielőtt a gyerekek anya és apa helyett 1-es és 2-es számú szülőkről beszélnének, szükségessé vált, hogy mindeddig magától értetődő evidenciákat mondjunk ki és lássunk el törvényileg is erős védelemmel. Így vált védendő értékké a házasság, mint férfi és nő életközössége és az ezen és/vagy leszármazáson alapuló család intézménye.

„Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.” Így rendelkezik Alaptörvényünk, melynek részleteit a Családok védelméről szóló sarkalatos törvény (2011. évi CCXI.) bontja ki.

Teljes cikk

Ifj. Lomnici Zoltán

alkotmányjogász

Alkotmányos változások Törökországban – fókuszban a halálbüntetés visszaállítása

2016. november 17.

Címkék: EU, Erdogan, Törökország, halálbüntetés

A török államfő folyamatosan nyomást gyakorol az Európai Unióra, hogy döntse el végre, fel akarja-e venni Törökországot a tagállamok közé.

(Erdogan elnök háttérben az európai uniós és a török zászlóval.)

Recep Tayyip Erdogan lakonikusan kijelentette, hogy 2016 végéig várnak türelemmel – bármit jelentsen is ez. Erdogan ismételten felvetette: a referendumon a halálbüntetés visszaállításának kérdését is felvethetik.

A török vezetés szándékai a jövő évben az európai uniós csatlakozás kérdése is referendum tárgyát képezheti. Az Európai Unió és Törökország között a július 15-i puccskísérletet követő kormányzati tisztogatások miatt különösen feszült viszony alakult ki, mivel több uniós tisztségviselő élesen bírálta az összeesküvők és az állítólagos "támogatóik" elleni eljárásokat. Az államcsínykísérlet nyomán indult tisztogatások során több mint 32 ezer ember került börtönbe, és mintegy 100 ezren vesztették el állásukat egyebek mellett a hadseregnél, a biztonsági szolgálatoknál és a közszférában.

Teljes cikk

A többség a nemzetek Európája mellett

2016. november 15.

Címkék: EU, társadalom, közvélemény-kutatás, szuverenitás, migrációs krízis

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Közvélemény-kutatás: a magyarok rendkívül kritikusak a brüsszeli politikával szemben, de a többség kitart országunk uniós tagsága mellett.

Az év elején a Századvég Alapítvány reprezentatív felmérést készített az Európai Unió 28 tagállamában az európai polgárok közérzetéről és az Unióról alkotott véleményéről. A nyáron publikált kutatás világosan megmutatta, hogy az európai lakosság ugyan ragaszkodik az Európai Unióhoz, de elégedetlen az uniós intézményrendszer működésével.

2016 számos olyan eseményt hozott, amelyek alátámasztották a Project-28 felmérés eredményeit: gondoljunk csak a holland népszavazásra, az osztrák elnökválasztásra, a radikális, euroszkeptikus pártok további erősödésére, és – az európai polgárok elégedetlenségének legextrémebb megnyilvánulásaként – a brexitre. Ezek a történések rámutattak arra, hogy a polgárok véleményét és félelmeit figyelmen kívül hagyó brüsszeli politika feszítő erőként hat az Unióban, és rendkívül veszélyes a közösség egészére nézve.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

A DK már a spájzban van?

2016. november 14.

Címkék: választás, DK, Budapest, balliberális ellenzék, baloldali ellenzék

Sajtóhírek szerint az MSZP és a DK már fel is osztotta egymás között a budapesti választókerületeket. Ebben az a hír, hogy a baloldali és liberális pártok között éppen csak elkezdődtek a 2018-as választási együttműködési tárgyalások, így a baloldali blokk (maximum követelésével) kész tények elé akarja állítani a liberálisokat.

(“2006-tal ellentétben most a fővárosi liberális szavazóknak kellene felsorakozniuk a baloldal mögött.”)

Teljes cikk