György László

vezető közgazdász, Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Erre van szükség a sikeres iskolához (I. rész)

2016. december 12.

Címkék: társadalom, oktatás, gazdaság, PISA

Javaslatok a köznevelés eredményességének javítására: tanárkiválasztás és -képzés.

A köznevelés teljesítménye évtizedek óta romlik. A két legnagyobb probléma, hogy bár a diákok a leckét jól felmondják, de alkalmazni egyre kevésbé tudják, továbbá az oktatási rendszer nem tudja mérsékelni a családok között megmutatkozó különbségeket, vagyis a családi hátterük egyenesen megpecsételi a gyermekek sorsát. Így van ez hazánkon kívül Szlovákiában és Chilében vagy éppen Franciaországban is. Ezeket a kihívásokat felismerve látott hozzá az oktatáspolitikai irányítás 2010 után a rendszer rendbetételéhez. Az újítások kivétel nélkül a legfontosabb kihívásokra irányultak, de egy részük elsietettnek, kidolgozatlannak bizonyult, miközben a sikeres elemek csak hosszabb távon éreztetik hatásukat. (Ilyen sikeres elem például a bérek drasztikus emelése, amely minőséget vonz a pedagógus szakmába, vagy a területi finanszírozási egyenlőtlenségek mérséklése.) Ezért a problémák megvitatására és megoldására a kormány 2016-ban életre hívta a minden érintett szereplő előtt nyitott Köznevelési Kerekasztalt.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Ki hazudik?

2016. december 09.

Címkék: politika, Jobbik, közvélemény-kutatás, népszerűség

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Tények és vélemények a Jobbik népszerűségéről.

Török Gábor azt állítja, hazudok. Facebook bejegyzésében nem fejti ki pontosan, mire gondol, csak annyit közöl: szándékosan nem mondok igazat. A bejegyzéshez fűzött egyik hozzászólásából azonban úgy tűnik, azt az állításomat tartja hazugságnak, hogy a Jobbik népszerűsége folyamatosan zuhan.

Állításomat számadatok idézése nélkül, a Republikon és a Nézőpont Intézet felméréseire hivatkozva igyekszik cáfolni: „A »folyamatosan zuhan a népszerűség« viszont egy ténykérdés: ha megnézi a Nézőpont vagy a Republikon adatait, akkor ezek cáfolják ezt az állítást.”

Az alábbi támogatottsági adatok a torokgaborelemez.blog.hu honlapról származnak – amiről mindeddig azt gondoltam, hogy Török Gábor is hitelesnek tart:

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

A nagy migráns mutyi

2016. december 08.

Címkék: bevándorlás, Németország, gazdaság, migrációs krízis, AfD

A szászországi kormányzat 2015-ben több millió eurót fizetett ki a bevándorlás-biznisz szereplőinek táncórákra, zenei fesztiválokra és veteményes kertekre.

(Kép forrása: itt.)

Közérdekű adatigényléssel fordult a szászországi tartományi kormányhoz az Alternatíva Németországnak (AfD) a bevándorlókra fordított állami pénzek kapcsán. A kiadásokat tartalmazó 27 oldalas dokumentumból kiderül, hogy a tavalyi évben Szászország közel 30 millió eurót (közel 9,4 milliárd forintot) fizetett ki különböző migránsokkal foglalkozó civil szervezeteknek és cégeknek.

Teljes cikk

Szabó Dávid

programigazgató, Századvég Alapítvány

Választások Európában: Tovább süllyed

2016. december 06.

Címkék: EU, választás, Európa, populizmus, népszavazás, Matteo Renzi

Galló Béla és Szabó Dávid elemzi a hétvégi európai választásokat.

Látszólag döntetlenre zárult a régi és a feltörekvő európai politikai elitek harcának vasárnapi ütközete: Ausztria az európai simabeszédűség képviselőjét választotta meg az elnökválasztás tragikomikus huzavona és halogatás után megismételt második fordulójában; az olasz választók ugyanakkor elutasították Matteo Renzi miniszterelnök alkotmányos reformtervét, melyre a régi európai elit által favorizált politikus a karrierjét tette fel. Egy ide, egy oda – gondolhatnánk. Az egyensúly azonban, mint a politikában oly gyakran, ezúttal is csalóka. Félnivalója pedig ma inkább a status quo erőinek van.

(Alexander Van der Bellen és Norbert Hofer választási plakátja.)

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Választások Európában: Ma még döntetlen

2016. december 06.

Címkék: EU, választás, politika, Európa, népszavazás, Matteo Renzi

Galló Béla és Szabó Dávid elemzi a hétvégi európai választásokat.

Az osztrák elnökválasztás és az olasz népszavazás eredményeit most persze mindenki a saját szájíze szerint értékeli. Az ujjongók úgy vélik, megállt a „populisták” európai előretörése, ám akadnak visszafogottabbak is, akik a döntetlent hangsúlyozzák, mondván, egy ide, egy oda.

(Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette lemondását a népszavazást követően.)

A tárgyilagossághoz ezek állnak közelebb, de ehhez én még azt is hozzátenném, hogy bár az eredmény látszólag valóban egy-egy, csakhogy azért ez egy fölöttébb megtévesztő döntetlen.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

Stabat mater – asszonyok egy forradalom keresztfája mellett

2016. december 04.

Címkék: diktatúra, történelem, forradalom, 1956

„…a zsarnokság igazi drámája nem a politika nagy színpadán játszódik le – ez a dráma sokkal megrázóbb, mint a közéleti színjátékok szavai és gesztusai… az anya fájdalma mélységesebb, ijesztő nyugalma fölfoghatatlanabb Rachel vigasztalan gyászánál.” (Joseph Conrad)

Épp egy hónap telt el azóta, hogy hajnalra virradva Forgószél fedőnév alatt, az áruló Kádár és Münnich hívására Budapest utcáit elözönlötték a szovjet tankok. A kormány már nem volt a helyén, a heves harcokban százak sebesültek meg és veszítették életüket. Bár a munkástanácsok és egyes forradalmi csoportok még tartották magukat, megkezdődött a véres megtorlás, miközben százezrek indultak a nyugati határ felé, hogy idegenbe kényszerülve „nevükről lehulljon az ékezet”.

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Alkotmány, bírák

2016. december 01.

Címkék: politika, LMP, ellenzék, Alkotmánybíróság, baloldali ellenzék

Fene gondolta volna, hogy ekkora hajcihő lesz ebből az alkotmánybíró-választásból. Baloldalról az LMP-t ekézik, miközben a megválasztott személyeken nem találnak fogást. Közben persze szapulják, az „új” Alkotmánybíróságot, mint testületet.

(Összeszólalkoztak az LMP politikusai a DK-s Varju Lászlóval a parlament sajtótermében.)

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

Mi az: megállíthatatlan, hasznos és jó?

2016. november 30.

Címkék: politika, ENSZ, illegális bevándorlás, határzár, migrációs krízis

A migráció. Legalábbis a leendő ENSZ főtitkár szerint.

(Antonio Guterres, leendő ENSZ főtitkár)

„Sokkoló volt látni, hogy bánnak ezekkel a menekültekkel” – nyilatkozta Ban Ki Mun ENSZ főtitkár tavaly szeptemberben a röszkei zavargás után. Akik azt gondolták, hogy Ban Ki Munt talán egy kevésbé bevándorlás-párti politikus követheti az Egyesült Nemzetek Szervezetének élén, azoknak most csalódniuk kell. Az ENSZ leendő főtitkára, Antonio Guterres portugál szocialista politikus ugyanis egyértelművé tette: ha lehet, még elődjénél is elkötelezettebb híve a kontrollálatlan bevándorlásnak. 

Teljes cikk

Vörös és barna

2016. november 29.

Címkék: politika, Jobbik, Vona Gábor, baloldali ellenzék

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Néhány napja egy tévéműsorban vitapartnereim döbbenettel fogadták felvetésemet, hogy a 2018-as választáson a Jobbik összeállhat a baloldallal.

(Kép forrása: itt.)

Meglepettségüket – akár tettetett volt, akár valódi – nehéz volt komolyan vennem. Az utóbbi időben ugyanis világosan látható, hogy a Jobbikot korábban nácinak minősítő baloldali sajtó és véleményformálók egy része gőzerővel dolgozik azon, hogy ezt a perverz politikai házasságot összeboronálja.

Teljes cikk

Máthé Zsuzsa

történész

A politika legszebb arca

2016. november 28.

Címkék: politika, kereszténység, Advent, ünnep

Advent időszakában aktívan politizálunk: kinyílik magánéletünk sokszor hét lakattal őrzött kapuja.

Tegnap volt advent első vasárnapja, az év azon várakozásteljes időszakának kezdőnapja, mikor emberi kapcsolataink kinyílnak, mikor fogékonyságunk a legnemesebb értelemben vett közélet iránt minden más időszakénál erőteljesebb. Nem a hírportálok iránti érdeklődés megnövekedésére gondolok, hanem a virtuális közösségi terekkel szemben valódi emberi közösségeink előtérbe kerülésére. Fontos életjeleket ad ez az időszak emberségünkről egy elmagányosodott (vagy azzal vádolt) világban.

Teljes cikk