Bunford Gerda

politológus

Kevesebb szabadság, több saria

2017. február 17.

Címkék: közvélemény-kutatás, liberalizmus, illegális bevándorlás, balliberális értelmiség, migrációs krízis

Újabb felmérés bizonyítja a liberális jogvédők által tagadott tényt: az arab országokból érkező bevándorlók kultúrája gyökeresen eltér az európaiakétól.

(Kép forrása: itt.)

Az Ausztriába érkezett migránsok döntő többsége pozitívan viszonyul a demokráciához, mint alapelvhez – derül ki az Osztrák Tudományos Akadémia közvélemény-kutatásából. Mielőtt liberális jogvédő barátaink elégedett mosollyal hátradőlnének székükben, nézzük meg, milyen eredmények születettek a kutatás többi kérdésében!

Teljes cikk

Törcsi Péter

kutatási igazgató, Alapjogokért Központ

A normalitásért minden nap meg kell küzdeni

2017. február 16.

Címkék: politika, társadalom, gender, család, liberalizmus, ELTE

Ronald Reagan úgy gondolta, hogy a szabadság mindig pont egy generációnyira van a kihalástól, ezért folyamatosan küzdeni kell annak fenntartásáért. 2017-ben sem változott e tekintetben szinte semmi, pusztán egy apróság: hogy a fenti örökérvényű gondolatban a „szabadság” szót lassan felváltja a „normalitás”.

Magyarországon és talán egész Közép-Európában hajlamosak vagyunk mi magyarok, illetve lengyelek csehek, szlovákok stb. azt gondolni, hogy a józan ész minden aspektusát nélkülöző abnormális ideológiák Európának ebben a szegletében nem válhatnak uralkodó világnézetté, hiszen az emberek többsége egyszerűen képtelen azokkal azonosulni. Talán ez igaz is. Csak az nem biztos, hogy ez örökké így marad. Minden jó és rossz dolog, ami Nyugaton már létezett, csupán kis késéssel, de mindig „megérkezett” hozzánk is.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Évértékelők ideje

2017. február 14.

Címkék: politika, Jobbik, Orbán Viktor, LMP, Gyurcsány Ferenc, évértékelő, DK, Botka László

Az évértékelő beszédekkel hivatalosan is elindult a tavaszi politikai szezon. A Jobbik és a DK elnökének mondandója a nagypolitikai radar alatt maradt, az LMP-s helyzetértékelés hírét Botka László közeledése semlegesítette. Miközben a média még mindig Orbán Viktor évértékelőjétől hangos, addig a szocialisták miniszterelnök-jelöltje messze a mezőny után kullogva, még csak most írja programadó beszédét.

(Orbán Viktor évértékelője)

Orbán Viktor 19., Gyurcsány Ferenc 13. és Vona Gábor 7. évértékelő beszéde azt mutatja, hogy ez a műfaj szervesen beépült a magyar politikai életbe. A releváns pártok elnökei a tavaszi parlamenti szezon nyitásaként programadó beszédet mondanak, amiben értékelik az előző évet, és kitűzik az új esztendő feladatait.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Kínai drónok

2017. február 13.

Címkék: USA, Oroszország, fegyverkezés, Kína, geopolitika, katonai kiadások

Ha köldöknéző tekintetünket távolabbra, a globális horizontra emeljük, szembetűnő, hogy Kína milyen elánnal fegyverkezik. Hol van már a fölényes elzárkózás konfuciánus filozófiája, amely azt tanítja, fölösleges holmi barbár földek elfoglalásával bíbelődni. Hódítani? Minek? Mikor a világnak csupán Kína az a része, ami igazán számít, az emberiség maradéka pedig a határainál próbál megkapaszkodni.

(Kínai katonák masíroznak a Tienanmen téren.)

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Posztmodern „jogvédelem”

2017. február 11.

Címkék: politika, társadalom, illegális bevándorlás, abortusz, TASZ

Tehát ha jól értem, a Társaság a Szabadságjogokért bőszen kiáll a migránsok befogadása mellett, de azért fel vannak háborodva, ha a kormány tenni szeretne a magzatok védelme érdekében. Csak mindig legyen valami téma, melynek kapcsán a „jogvédők” szembehelyezkedhetnek a normalitással.

(A TASZ népszavazás-ellenes akciója.)

Teljes cikk

Variációk egy témára

2017. február 09.

Címkék: politika, baloldal, Gyurcsány Ferenc, balliberális ellenzék, Momentum Mozgalom

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A baloldal 2010-es összeomlása óta egymást váltják az újabb és újabb balliberális tömörülések.

A sort a Juhász Péter-féle Milla nyitotta meg, 2010 decemberében. Fél évvel később útnak indult a HaHa, néhány hónapra rá pedig a Magyar Szolidaritás Mozgalom, Kónya Péter vezetésével. A Szolidaritást 2012 őszén magába olvasztotta a következő ballib kezdeményezés, a Bajnai Gordon-féle Együtt 2014. 2013-ban pedig egy újabb balos mozgalom alakult, Párbeszéd Magyarországért néven.

(Droidhadsereg)

Teljes cikk

Bunford Gerda

politológus

Kebab-startup

2017. február 08.

Címkék: Németország, gazdaság, illegális bevándorlás, migrációs krízis, vállalkozás

Az életükért futó menekültek helyét átveszik a vállalkozószellemű bevándorlók.

(Angela Merkel egy berlini kebabosnál.)

Az illegális bevándorlási hullám kezdetén a liberális közgazdászok mély meggyőződéssel állították, hogy a bevándorlás gazdasági értelemben (is) hasznos Európa számára. Mérvadó tudósok és szakértők sora próbált meggyőzni bennünket arról, hogy a migránsokkal magasan kvalifikált, több nyelven beszélő munkaerő áramlik Európába. Számtalan cikk született az agysebész és filozófus migránsokról, akik alig várják, hogy munkába álljanak az európaiak szolgálatában.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Mediterrán taxi: Líbia, végállomás!

2017. február 07.

Címkék: EU, Orbán Viktor, határvédelem, illegális bevándorlás, migrációs krízis, Soros György

Erre is éveket kellett várni! A megnövekedett földközi-tengeri migrációs nyomás láttán Orbán Viktor már 2015 tavaszától azt szorgalmazza, hogy a tengerből kimentett embereket az EU-n kívül helyezzék biztonságba. Mint olyan sok más korábbi magyar javaslatot, az EU ezt is előbb elutasította, majd amikor kiderült, hogy nincsen jobb ötletük, átvették, és immáron ők akarják megvalósítani. Üsse kavics! - mondhatnánk, csak csinálnák már…

(A líbiai parti őrség által a tengerből kimentett migránsok)

A terrorizmus és a tömeges bevándorlás között egyenes összefüggés van! Biztosítani kell a külső határokat, hogy a schengeni térségen belül fennmaradjon a mozgás szabadsága. A zöld határokat kerítéssel kell védeni az illegális bevándorlás ellen. Aki embercsempészeket fizet és tucatnyi határt lép át egy jobb élet reményében, az nem menekült — azt gondolhatnánk, hogy ezek a 2015 januári párizsi merényletek óta a közgondolkodás részévé vált bizonyságok. Mégis napról napra kell ezen állítások létjogosultságát és valóságtartalmát bizonygatni.

Teljes cikk

Molnár Attila Károly

eszmetörténész

Nem, nem toltak ezek túl semmit. Ez a projekt.

2017. február 06.

Címkék: politika, társadalom, illegális bevándorlás, balliberális értelmiség, migrációs krízis

Az elnyomó, meg a felettébb veszélyes populistának nevezett jobboldal pontosan azt ajánlja most a többségnek, amit a haladók a maguk alkotta és vezette kisebbségeknek ígértek: önbecsülést.

A „represszív jobboldali politika diadalsorozata” magyarázatai közt – a tudatlan vidékiek, az öregek, főleg az öreg keresztények, a fehér macsók, a haladáshoz alkalmazkodni képtelen rozsdaövezetben élők szidalmazása mellett – meg szokták említeni, hogy a liberális baloldal túltolta, amikor rasszistának, nácinak vagy fasisztának nevezett bárkit, aki nem fogadta el a feminista vagy LMBTQ programot, a tömeges és illegális bevándorlást, azt, hogy a nyelve esetleg valakiket bántó hatásai miatt pellengérre állítsák vagy azt, hogy a fehér férfit szitokszóvá tették. Azonban tévednek. Lenin, Trockij vagy Sztálin sem tolt túl semmit, az volt a programjuk.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk

Kóczián Péter

A szorosabb Unió

2017. február 05.

Címkék: EU, politika, Orbán Viktor, közös védelempolitika, európai hadsereg

Orbán Viktor sok tekintetben a mainál is szorosabb EU-t akar építeni.

Van feszültség Orbán Viktor EU-s elképzeléseiben is. Ha megvalósul, amit Orbán javasolt: azaz a katonai, biztonsági politikát, az EU védelmének egységessé válását az EU elfogadja és megvalósítja, akkor a katonai, rendőri, titkosszolgálatai – és logikus módon: a katasztrófavédelmi – vezetők és az őket irányító politikusok gyakorlatilag össze is bútorozhatnak, mert ilyen jellegű együttműködést csak szoros együttműködésben lehet működtetni.

(Kép forrása: itt.)

Teljes cikk