Galló Béla

politológus

Elfújta a Szél

2017. október 28.

Címkék: választás, Jobbik, kampány, balliberális ellenzék

Tanulságos vitát láthatott a minap a nagyérdemű az egyik csevegősben. A kamerák előtt három pártpolitikus ült a stúdióban, kettő közülük még némi párttal is rendelkezett.

Gyurcsány Ferenc és a seregtelen, ámde komoly Karácsony Gergely arról győzködték Szél Bernadettet, hogy be kellene állnia az ellenzéki sorba, amelyről ugyan nem tudni pontosan, hol az eleje s a vége, viszont ezt ellensúlyozandó, határozott célkitűzése van: le kell váltaniuk Orbán Viktort. 2018-ban. Minden áron.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

A Soros-terv ellen nem számíthatunk a Jobbikra!

2017. október 27.

Címkék: Jobbik, balliberális ellenzék, migrációs krízis, cukikampány, Soros-terv

“Kizárjuk a migránsokat!” – hirdeti Vona Gábor arcképe mellett a plakát. Amikor tényleg tehettek volna ez ügyben, leginkább az alaptörvény módosításának megszavazásakor, akkor megtagadták a támogatást. Most már késő a bánat.

Nehéz helyzetben van a Jobbik. Egy-két sikeres húzás után megbízhatóan a rosszabbik lépést választják. A néppártosodásnak nevezett cukiságkampány és a párt jobbszélének ledarálása miatt átaludták a migránsválságot, a bevándorláspárti baloldal és a bevándorlásellenes Fidesz között a Jobbiknak sokáig nem volt érdemi üzenete.

Dübörög a cukiságkampány.

Teljes cikk

A lázadás éve? Igen.

2017. október 25.

Címkék: választás, politika, Európa, kampány, lázadás éve

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

2017 tavaszán sokaknak úgy tűnhetett, hogy a liberális világrend megingása nem volt több érzéki csalódásnál.

A márciusi holland parlamenti voksolás és az április-májusi francia elnökválasztás azt a benyomás keltették a felületes szemlélőkben, hogy a lengyel és a magyar kormány politikája, vagy éppen Donald Trump elnöksége csak pillanatnyi és lokális kisiklás a történelem feltartóztathatatlan sodrásában. A világ úgy és olyan irányban halad, ahogy azt a 60-as, 70-es évek balliberális gondolkodói kitalálták.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Halál az ávóra!

2017. október 23.

Címkék: történelem, kommunizmus, 1956. október 23., forradalom és szabadságharc

Az októberi forradalom egyik fő jelszava volt. A másik így hangzott: „Ruszkik haza”.

Milyen érdekes, hogy a magyar nép nem akart semmit a szovjetektől, csak békében elválni tőlük. Igen, visszalőttünk, amikor kellett, és igen, megaláztuk a Szovjet Hadsereget. Nem kevesebb, mint Zsukov és Konyev marsallok egyesített ereje kellett ahhoz, hogy november közepéig felszámolják a fegyveres ellenállást.

Teljes cikk

Szánthó Miklós

vezető elemző, Alapjogokért Központ

Van Soros-terv: a nyílt társadalom

2017. október 22.

Címkék: EU, Brüsszel, migrációs válság, Soros György, nemzetállamok, Soros-terv

Következzék „A nemzeti szuverenitásba vetett hit a fejlődés útjában áll” című Soros-örökzöld.

Részben a korábbi, részben a jelenleg is futó nemzeti konzultáció örvén újra megindult a vita: létezik-e „Soros-terv”? Az MSZP határozottan állítja, hogy nem, az LMP adatigényléssel akarja azt kikérni, a Jobbik feljelentést tett az ügyben.

Azonban minderről teljesen felesleges vitázni: az igazság ugyanis az, hogy „tervét” Soros György már évtizedek óta hirdeti, hosszú könyvekben, esszékben és előadásokon részletesen vázolta azt. A Soros-tervet úgy hívják: nemzetközi nyílt társadalom. Soros filozófiájának ugyanis az az alapja, hogy a „mi” és az „ők” megkülönböztetésén alapuló nemzeti, nemzetállami struktúrák elavultak, gátolják a nagybetűs Fejlődést, ezért azokat fokozatosan fel kell számolni, hogy létrejöhessen az általa csak „Nyílt Társadalom Szövetségnek” nevezett új világrend.

Teljes cikk

Káoszba fulladó ellenzék

2017. október 20.

Címkék: Jobbik, Gyurcsány Ferenc, kampány, balliberális ellenzék, Mad Max

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

Az ellenzéki térfél történéseit figyelve a Mad Max filmek világa elevenedik meg a szemünk előtt: túlélésért küzdő magányos harcosok és banditák, önmagukba forduló zárt közösségek, terméketlen sivatag, vég és cél nélküli harc, totális káosz. Így fest a balliberális tábor szűk fél évvel az országgyűlési választások előtt.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy ellenzéki pártok és pártszerű formációk jönnek-mennek, főpolgármester- és miniszterelnök-jelöltek tűnnek el a porondról, egyik napról a másikra. Legutóbb épp Botka László lépett vissza, a megsemmisülés szélére sodorva az MSZP-t. A szocialisták először a saját fejüket vágták le, most pedig az egyik karjukat: a pártnak nincs kormányfő-jelöltje és már sajtófőnöke sincs.

Teljes cikk

Galló Béla – Máthé Áron

A Weinstein-jelenség

2017. október 19.

Címkék: politika, hatalom, Hollywood, szexizmus

A Mozgástér blog két szerzője elemzi a Weinstein-jelenséget.

Galló Béla: És Potifárné? Avagy szexista volt-e Rómeó?

Nők között élek, két lányom, két lányunokám van, sőt korszerűtlen fickó lévén, a feleségem is nő. Mr. Harvey Weinsteint, a vérnősző hollywoodi producert aligha hívnám meg családi hajlékomba vacsorára, kifejezetten megnyugtatónak találom, hogy irdatlan távolságok, tengerek, óceánok húzódnak közöttünk. 

Csakhogy elzárkózhatunk-e magától a jelenségtől, vagy ami még fontosabb: értjük-e a szex-botrányok mögötti lényeget a maga teljes – meglehetősen kellemetlen – valójában?

A szexualitás minőségéhez, mint húshoz a só, a kölcsönösség is hozzátartozik. Nincs jó szex, ha csak az egyik fél akarja az aktust. Az pedig már-már tűrhetetlen biológiai „igazságtalanság”, hogy a nők hiába is akarnák, nemigen képesek a férfiakat nemileg megerőszakolni. E veleszületett „férfielőnyre” a patriarchális társadalmakban egyéb társadalmi előnyök rakódnak, legelébb is az, hogy a különféle hatalmi pozíciókat meghatározó mértékben férfiak birtokolják. Akaratuk a szexualitásban mindenképp nagyobb eséllyel érvényesíthető a nőinél, a hatalmi pozíció ugyanis eszköz lehet a másik szexuális leigázására.

Teljes cikk

Jeszenszky Zsolt

politikai hobbista

Szabad-e megverni egy újságírót?

2017. október 18.

Címkék: Index, politika, újságírás, hősök és áldozatok

Nem, nem szabad. És nem azért, mert újságíró. Hanem mert ember. Vagy legalábbis az ügyvédeknél közelebb van az emberhez. Hahaha…

Szóval megengedhetetlen, ha egy vendéglátóhelyen a személyzet fizikailag bántalmaz valakit. És mivel mindannyian találkoztunk már a primitív, bunkó kidobókkal, nem kérdés, hogy alapból az áldozattal szimpatizálunk. Utóbbi – érthetően – úgy is állítja be utólag az esetet, mintha csupán jogos sérelmét próbálta volna kulturáltan rendezni (panaszkönyv elkérése, stb.). Hogy vajon tényleg így volt-e? Valószínűleg sosem fogjuk megtudni. Nem fognak előkerülni az incidenst dokumentáló, eleve hang nélküli felvételek. A KFC-nek sem érdeke a további szarpofozás; korrektül, profin le is zárták az ügyet a maguk részéről, a megfelelő alkalmazottak felfüggesztésével, az 500 ezres jótékonykodással. (Utóbbi egyébként ügyes húzás, s összességében mindkét fél számára nagyszerű image-építő, igazi win-win.) Ha a belső vizsgálat esetleg ki is deríti, pontosan mi történt, az már cégen belül marad, nem fogunk róla a médiában olvasgatni, és addigra már nem is fog senkit érdekelni a történet.

Teljes cikk

Így működik a Soros-birodalom

2017. október 16.

Címkék: politika, kampány, illegális bevándorlás, balliberális média, Soros György

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A Soros-birodalom kitalálja, „tudományos” előadást tart róla, majd megírja egy újságcikkben. A kígyó hamm, a saját farkába harap – mindezt szigorúan a független-objektív újságírás nevében.

Magyarország bevándorláspolitikája cinikus, embertelen, antidemokratikus, agresszív és idegengyűlölő – állítja a Soros-fizette Amnesty International főtitkára, aki előadást tartott a Soros-alapította CEU-n, majd ugyanebben a témában interjút adott a Soros pénzelte 444.hu-nak.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Csillag a szomszédban

2017. október 16.

Címkék: politika, Ausztria, migrációs krízis, osztrák választás, Sebastian Kurz

Nyugati szomszédunk különös kis ország, száz éve birodalom volt még, majd jött az osztrák „Trianon”, 1938-ban pedig az Anschluss, hogy aztán a hitleráj szétverése után Ausztria a győztesek által négy részre osztott megszállási övezet legyen. Utóbbit talán el is felejtettük már, noha jó sokáig tartott: egészen 1955-ig. Akkor Ausztria úgymond semlegessé vált, de geopolitikai helyzete és kulturális kötődései révén mégis a Nyugathoz illeszkedett.

Innentől már a sikertörténet következett. Rossz nyelvek szerint a Német Szövetségi Köztársaság függelékeként, objektívebben: a sajátos osztrák mentalitás talaján olyan virágzó országot teremtettek, amely mindmáig Európa élvonalába emeli őket, már ami az életszínvonalat illeti.

Miért volna meglepő, hogy mostanában szerfelett féltik ezt a szerencsével - de nem csak azzal - elért életszínvonalat?

Teljes cikk