Molnár Attila Károly

eszmetörténész

A posztmodern baloldal Magyarországon

2017. augusztus 08.

1989 táján összeomlott a szocializmus. Ha a történelemnek nem is lett vége, az biztos, hogy a piacpárti retorika gazdaságilag és politikailag is győzött. Néhány kisebb-nagyobb politikai szektát leszámítva azóta sem akart senkise gazdasági szocializmust, még a 2008-as gazdasági válság idején sem.

A magyarországi baloldal is átállt a szabad piac, csúnyábbik nevén a kapitalizmus pártjára, és bőszen privatizált 1988 után. Eleinte úgy tűnt, hogy a régi keleti barátaik védenék a magyarországi baloldal hatalmi pozícióit, de 1991 után egyre világosabbá vált, hogy az európai baloldal érdekelt abban, hogy a baloldalt versenyben tartsák a posztszocialista országokban. Magyarországon, szemben néhány más rendszerváltó országgal, köztudottan nem távolították el a baloldali hálózatot az államigazgatásból, nyilvánosságból, oktatásból, a közéletet befolyásoló intézményekből. Nem tetszettünk forradalmat csinálni, az ilyen defenesztrációs törekvéseket a hazai és nemzetközi baloldal egyaránt mindenféle csúnya-csúnya jelzőkkel diszkreditálta.

Teljes cikk

Orbán Balázs

kutatási igazgató, Századvég Alapítvány

Tetszettek volna a feliratkozás kapcsán vitatkozni a választójogról!

2017. augusztus 07.

Címkék: politika, baloldal, Jobbik, kampány, választójog, cenzus

Nem tetszett a feliratkozás, de semmi kivetnivaló nincs a választójogi cenzusban?! Hogy is van ez?!

Még a nyár kellős közepén is nagy port kavart a Jobbik legújabb javaslata arról, hogy a választójogot meghatározott iskolai végzettséghez kellene kötni. A radikális párt tehát tulajdonképpen egyfajta értelmi cenzus be- vagy visszavezetését javasolja – a közjogi rendszerek őskorába való visszatéréssel.

A nép pártján?

Teljes cikk

Fake news 1.

2017. augusztus 04.

Címkék: Index, politika, Európai Bizottság, bizalom, fake news

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

„Jobban bízunk az EU-ban, mint a kormányban” – hirdeti az index.hu.

Tovább görgetve az Eurologus örömittas ismertetőjét olvashatjuk az Európai Bizottság közvélemény-kutató szervezetének legfrissebb felméréséről. A Bizottság kutatása nem csak azt mutatta ki, hogy a magyarok jobban bíznak az Európai Unióban, mint a nemzeti kormányukban, de azt kiolvashatjuk az eredményekből (másként fogalmazva: beleláthatjuk a számokba), hogy nem is aggaszt bennünket a bevándorlás és semmit sem érzékelünk a gazdasági növekedésből.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Macron csapata: Hazudunk, médiát veszünk, manipulálunk!

2017. augusztus 01.

Címkék: EU, politika, média, Franciaország, Emmanuel Macron

Vége az új francia elnök politikai mézesheteinek. Macrontól Berlinben megszorításokat és érdemi reformokat várnak az eurózóna elmélyítéséért cserében. III. Napóleon magát Jupiterhez hasonlító reinkarnációja erőből vinné végig reformjait. Bármi áron.

Érdekes cikk jelent meg a Neue Züricher Zeitungban (NZZ), amely Macron stábja és a média viszonyát járja körül a választások előtt és után. Mint tudjuk, a választások előtt és után az két különböző világ, elég csak Angela Merkelre tekinteni, aki 2013-ban azzal nyerte meg a német parlamenti választást, hogy “Hiszen ismernek engem!”, aztán jött a “Minden szírt befogadunk!”.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Palagáz és demokrácia

2017. július 31.

Címkék: politika, USA, Európa, energiapolitika, Donald Trump, G20

Ha valaki eddig nem sejtette, most megtanulhatja: a gazdaság szavai csupán alakjukban különböznek a politika szóképeitől, tartalmuk azonos. A verseny: harc. A piac: csatatér. A konkurencia: ellenség. A kooperáció: szövetség. A monopólium: uralkodás. A tőke: hatalom.

A tananyagot most éppen a transzatlanti szövetségen belüli energetikai harc szolgáltatja, amely leplezetlenül zajlik az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió között. Előbbi képviselőháza e héten fogadott el egy törvénycsomagot, amely széleskörűen szankcionálja az Oroszországgal folytatott európai energetikai együttműködést. Olyannyira, hogy nemcsak államokon, még az európai cégeken is számon kérné, hogy hagyományos gázüzleteket kötnek, sőt terveznek kötni (lásd pl. Északi Áramlat II.) az oroszokkal.

Szép új világ van itt kibontakozóban.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Rozsdás kések

2017. július 27.

Címkék: Gyurcsány, baloldal, ellenzék, Botka, szocialisták

Kifenték rozsdás késeiket a szocialista politikusok, hogy a közelgő választási kampány előtt mindent eldöntő vagdalkozásba fogjanak – egymás ellen.

Két politikus is kedvtelve figyelheti ádáz küzdelmüket. Főleg Orbán Viktor, aki Tusványoson joggal jelenthette ki, hogy ami az úgynevezett demokratikus ellenzéket illeti, attól jóízűen aludhat, e tekintetben köszöni szépen, jól van.

Teljes cikk

A német sajtó egyoldalúsága

2017. július 25.

Címkék: politika, Németország, Merkel, sajtó, migrációs krízis, mainstream média

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A németországi Otto Brenner Alapítvány minap megjelent tanulmánya erősen cáfolja az „elfogulatlan, független és hiteles” német sajtóról kialakított képet. A jelenség túlmutat Németországon – a liberális sajtó az egész világon válságban van.

Az alapítvány a meghatározó országos napilapokat (Die Welt), helyi és regionális újságokat (összesen 85 újságot) online hírportálokat (Spiegel Online) és tévécsatornákat vizsgálta kutatásában. Ezek között akadt ugyan néhány kritikusabb szemléletű lap is, de a német sajtó túlnyomó részt a kormánypropaganda közvetítője.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Netanjahu varázstalanította a “Bitó-szalont”

2017. július 24.

Címkék: politika, Benjamin Netanjahu, illegális bevándorlás, balliberális értelmiség, Soros György, Bitó-szalon

Az izraeli kormányfő valóban történelmi jelentőségű látogatást tett Budapesten. A V4 nemzetközi felértékelése mellett ugyanis szóval és cselekedettel is nagy szolgálatot tett a magyar, európai és az izraeli politikai kultúrának.

“Bitó-szalon” – 2013/14 körül attól volt hangos a média, hogy vajon kik lehetnek bejáratosak a fővárosi liberális és baloldali értelmiség eme önjelölt Olümposzára, ahol még a magyar belpolitikába kőkeményen beavatkozó André Goodfriend is megfordult.

Heller Ágnes a 2015-ös szárszói találkozón.

Teljes cikk

Az Index esete a hitelességgel

2017. július 21.

Címkék: Index, politika, újságírás, Tusványos

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A héten jómagam is Tusványoson voltam, ahol két panelbeszélgetésen vettem részt. Az egyik beszélgetésről hosszú cikkben tudósított az index.hu, a másik beszélgetésen pedig részt vett a portál egyik újságírója, Dull Szabolcs.

Megmosolyogtató volt, hogy az indexes újságíró azzal kezdte megszólalását: ő, és az index.hu a szakmaiság, a hitelesség, a független újságírás megtestesítője, a beszélgetés többi résztvevője pedig nem több propagandistánál. Ezen jót mosolyogtunk, és talán Dull Szabolcs is érezte, hogy nem sikerült túl erőteljesre a szereplére, mert erről a beszélgetésről nem készült beszámoló az Indexre.

Teljes cikk

Gát Ákos Bence

alapító elnök, Duel Amical

Úszóperspektívák

2017. július 21.

Címkék: politika, társadalom, nyár, úszás, uszas, FINA

Strasbourg, július közepi nyári reggel. Már korán az ablakon kinézve látszik, hogy igazi tikkasztó, forró nap várható. Verőfényes napsütés, egy felhő sincs az égen. Sajnos ezek szerint ma sem lesz úszás!

Teljes cikk