Kiszelly Zoltán

politológus

Szlavkov nem Visegrád

2017. augusztus 28.

Címkék: politika, V4, kampány, migrációs krízis, Emmanuel Macron

Bevallottan a V4-ek és az új tagországok megosztásának szándékával érkezett a múlt héten térségünkbe Macron francia elnök. Elég vastag az arcán a bőr, ráadásul havi majd 3 millió forintért még sminkelteti is.

A megosztott és gyenge hazai balliberális ellenzék úgy tűnik, letett az “oktatás, egészségügy, korrupció” kommunikációs panelről, és a “Moszkva rossz, Brüsszel jó” fordulattal próbálkozik. Aki kimarad mageurópából, az (örökre) lemarad – harsogják. 

Lengyel nővér és vízvezeték szerelő. Korábban tőlük féltek a franciák és hollandok.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Scheltema úr, mondjuk úgy, bakijai

2017. augusztus 27.

Címkék: politika, terrorizmus, migrációs krízis, Hollandia, Scheltema nagykövet

Nem minősíteném Scheltema urat, mint diplomatát, az Hollandia, pontosabban a holland kormány dolga. Csupán, mint író-, illetve mint a politikához hivatalból konyító embertől azt kérdeném tőle:

Vajon tényleg azt akarta-e mondani, hogy a terroristák (…) „ugyanolyan elv” mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”? Mert ha igen, akkor így azzal mond búcsút Magyarországnak, hogy a magyar kormány terrorista. A magyar nyelvben tudniillik az „ugyanolyan” szó azonosságot, még csak nem is hasonlatosságot jelent, az „ugyanolyan elv” tehát félreérthetetlenül kirakja az egyenlőségjelet a terrorizmus és a kormány között. Ami nyilvánvaló ostobaság, sőt, hiba, vagyis súlyosabb baki a politikai elfogultságon alapuló bűnnél is.

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Ellenzéki Állatfarm

2017. augusztus 23.

Címkék: EU, baloldal, Jobbik, ellenzék

Látszik, hogy eredményesen forgatja a magyar ellenzék George Orwell könyveit. A “korrupció, oktatás, egészségügy” téma eredménytelensége után most az Állatfarm című könyvből vesznek új példát: “Négy láb jó, két láb rossz!”

Az ellenzék nem talál fogást a kormányon. A balliberális pártok 2010 után a demokráciát és a média szabadságát féltették itthon, valamint a számukra elérhető nemzetközi és uniós fórumokon. A magyar demokrácia és a média viszont köszöni szépen, külön-külön és együtt is jól van, működik.

Teljes cikk

Megadja Gábor

eszmetörténész

Finkelstein, avagy az elitista sznobizmusról

2017. augusztus 22.

Címkék: jobboldal, liberális elitizmus, Finkelstein, sznobizmus

Finkelstein valószínűleg mindent tudott a politikáról, amit tudni érdemes, ahogy Trump is minden bizonnyal többet ért belőle, mint a DCC-k (Debate Club Conservatives).

Olvasom itt a különféle "megemlékezéseket" és elkezdtem gondolkodni. (És ahogy illik, azonnal jól be is fáradtam tőle.) Valójában nem magáról Finkelsteinről szeretnék írni, hiszen egyrészt nem ismertem, másrészt az eredményei magukért beszélnek. Teljesen fölösleges a zsenialitását hosszasan elemezni, ahogy a libsi sátánista szeánszot is a halála fölötti örömködésről, hiszen az normálüzem.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Szoktatás a halálhoz

2017. augusztus 18.

Címkék: politika, iszlamizmus, ISIS, terrortámadás, biztonság, barcelona

Azt mondta a barcelonai támadás estéjén egy biztonságpolitikai szakértő, hogy a terrorizmussal hosszú időn át együtt kell élnünk, a merényletek a mindennapok részévé váltak, s erre hozta fel példaként Izraelt.

Így van, hasonlata mégis pontatlan, analógiája görbe.

Izrael a második világháború után, mint hadiállam fogant, s képletesen szólva arrafelé még mindig fegyverrel a párnájuk alatt alszanak - olykor a lányok is.

Európa gazdagabbik részét azonban nehéz hozzá szoktatni az ilyesmihez.

Teljes cikk

Máthé Áron

történész

Lehet-e „fehér” a történelem?

2017. augusztus 17.

Címkék: USA, társadalom, vandalizmus, polgárháború, Charlottesville

Néhány nappal ezelőtt a virginiai Charlottesville városában összecsapásokra került sor egy felvonulás résztvevői, illetve a felvonulás ellen demonstrálók között. A felvonulók Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakoztak. A felvonulókat a Wikipedia „white nationalist”-ként határozza meg, ami egyelőre az angolszász világon kívül lefordíthatatlan. A tiltakozó felvonulás ellenlábasai közé hajtott egy autó: egy ember meghalt, 19 megsebesült.

De végül is, miről van szó? Miért akarták eltávolítani Robert E. Lee szobrát, mit szimbolizál Robert E. Lee és egyáltalán, nekünk, itthon Közép-Európában, mi közünk van mindehhez?

Teljes cikk

Kiszelly Zoltán

politológus

Miért titkolják az álcivilek pénzforrásaikat?

2017. augusztus 16.

Címkék: civil szervezetek, Olaszország, illegális bevándorlás, migrációs krízis

A “mediterrán taxi” a magukat civilnek mondó szervezetek pénzforrásaira irányította a figyelmet. Miközben az átláthatóság bajnokaiként tetszelegnek, addig az álcivilek sem nálunk, sem Olaszországban nem akarják kőkemény politikai tevékenységük támogatóit felfedni.

Mikroadományok. Amit Barack Obamának még elhittünk, Emmanuel Macronnál már sántított, az a Momentum Mozgalomnál már egyenesen nevetséges. Maradjunk is az elhíresült bodajki Nyitás Fesztiválnál, ami a start up fővárosi pártocska bevallása szerint 12 millió forint veszteséggel zárult.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Gyurcsány a nyerő

2017. augusztus 14.

Címkék: baloldal, Gyurcsány Ferenc, kampány, balliberális ellenzék, Botka László

Már jó előre beárazza egymás felelősségét a várható ellenzéki kudarcért az úgynevezett baloldali térfél két erős szereplője, Botka László és Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsánnyal a DK élén nem lehet nyerni, állítja Botka (ami igaz). A DK én vagyok, mondja Gyurcsány, aki fölöttébb szeret ilyeneket mondogatni… és ha kell nektek a DK, kelljek én is (ami logikus).

Teljes cikk

Dunkirktől Mohácsig, és vissza

2017. augusztus 11.

Címkék: történelem, társadalom, kultúra, nemzet, Dunkirk, kulturális elit

Lánczi Tamás

politikai tanácsadó

A minap megnéztem a Dunkirk című filmet. Nem filmesztétikai elemzést szeretnék adni, mivel nem foglalkoztat különösebben, hogy jó volt-e a vágás, vagy, hogy mennyire volt profi a kameramozgás. Ezt meghagyom azoknak, akik szerint egy mozi értékét a technikai bravúrok számán lehet lemérni. Amiért a Dunkirkről írok, annak több oka is van.

- Néha eltűnődön, én vajon hogyan viseltem volna a kínzásokat.

- Te? Viccelsz?! Elég lett volna, ha a Gestapo elveszi a csekkfüzeted, rögtön bevallottál volna mindent.

/Woody Allen: Annie Hall/

Először is, üdítő volt olyan alkotást látni, amelyben hús-vér emberek mozognak a vásznon. Olyan hétköznapi emberek, akiket nem a devianciájuk, hanem a bátorságuk, kitartásuk és leleményességük, vagy esendőségük teszi izgalmassá. Óhatatlanul is felmerül a nézőben a kérdés: én hogyan viselkednék ilyen helyzetben, képes lennék-e helyt állni, úrrá leni a félelmeimen? Mindezt úgy éri el a film, hogy egy vércsepp sem csordul ki a két óra alatt, ami egy vérbeli háborús mozi esetében igazán nagy szó.

Teljes cikk

Galló Béla

politológus

Atompóker

2017. augusztus 10.

Címkék: USA, geopolitika, Észak-Korea, Donald Trump, atomfegyver

Einstein és pár kollégája idejekorán fölismerték, hogy a nukleáris energia micsoda fenyegetés a világra, hiszen tudták, milyen megrögzött emberi szokás mindenből fegyvert kovácsolni, majd azzal módszeresen irtani egymást.

Csakhogy az atomfegyver nemcsak az ellenséget, de az egész földi világot elpusztítja – ez a lehetőség annak idején aztán némileg féken is tartotta a bipoláris világ két szuperhatalmát, a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat. Az overkill, azaz a túlgyilkolás eshetősége még a legvadabb hadfiakat is megfontolásra késztette, s habár kölcsönös fenyegetésekben nem volt hiány, senki sem vállalta, hogy megnyomja az indítógombot.

Ma már más a helyzet.

Teljes cikk